Blogi / 13.12.2018

Aurinkoa Helsingistä Äkäslompoloon

Lapin Äkäslompolossa sijaitseva Jounin kauppa sai viime kesän lopulla katolleen yli 1 000 aurinkopaneelia. Aurinkovoimala on tuottanut sähköä jo 39 MWh ja vähentänyt näin hiilidioksidipäästöjä 16 350 kg. Vastaava määrä päästöjä syntyisi, jos ajaisimme Helsingistä Äkäslompololle ja takaisin 131 kertaa. Mutta millainen vaikutus on 1 000 kilometrin välimatkalla aurinkopaneeleiden tuotantoon?

Teksti: Krista Jaatinen

Jounin kaupan aurinkopaneelit on suunnattu rakennuksen mukaisesti lounaaseen. Helsingissä samaan ilmansuuntaan suunnattu aurinkovoimala löytyy esimerkiksi Etolan kaupan katolta Pohjois-Helsingistä.

Kohteissa ei ole sama paneelityyppi eikä määrällisesti täysin sama määrä paneeleja, joten kun vertailemme Etolan ja Jounin kaupan aurinkovoimaloita keskenään, vertailemme voimalakohtaisesti tuotantoa kWh kokonaistehoon kWp. Vertailulukuna käytämme siis kWh/kWp ja tarkastelun ajanjaksona 9.8.-18.11.2018.

Aurinkoenergiaa kesällä jo aamu-viideltä

Tarkasteluajalla Jounin kaupan aurinkovoimala on tuottanut 38 980,3 kWh. Voimalan kokonaisteho on 292,7 kWp, joten vertailuluvuksi tulee 133,18 kWh/kWp. Etolan aurinkovoimala on puolestaan tuottanut 38 610,8 kWh ja sen kokonaisteho on 201,6 kWp. Tällöin vertailuluku on 191,5 kWh/kWp. Vertailuluvut osoittavat, että Äkäslompololla aurinkosähkön tuotanto on noin 30 prosenttia vähemmän kuin Helsingissä.

30 prosentin ero tuotannoissa saattaa kuulostaa suurelta, mutta se selittyy myös tarkastelun ajanjaksolla. Kesän lopulla päivän pituus lyhenee pohjoisessa merkittävästi, joten mikäli tarkastelu olisi voitu ajoittaa keväästä syksyyn, ero ei olisi näin suuri.

Tarkistimme asian myös valtakunnallisilla säteilytiedoilla, joiden mukaan Äkäslompololla saadaan auringonsäteilyä 77 prosenttia Helsingin säteilystä. Kun huomioidaan Etolan paneelien optimaalisempi kallistus etelän auringolle, on mallinnuksienkin perusteella Äkäslompolon tuotto noin 70 prosenttia Helsingin tuotosta. Siispä aurinkovoimaloiden tuotannon toteuma vastaa mallinnuksien kautta saatua ennustetta.

Alla olevassa kuvassa on esitetty aurinkovoimaloiden vertailu elokuun 18. päivänä. Diagrammista huomaa, että elokuussa Jounin kaupan aurinkovoimala on tuottanut sähköä aamu-viidestä ilta- yhdeksään.

Mielenkiinnolla odotamme jo ensi kesän yöttömiä öitä Lapissa. Kuinka se näkyy aurinkovoimalan tuotannossa?