Blogi / 28.8.2018

Voimalaitoksella tehdään isosti

Yli 70 kilometriä uusittua höyrykattilan korkeapaineputkistoa ja yli 2500 hitsattua saumaa. Kun Salmisaaren voimalaitosta huolletaan, volyymit ovat isot.

Kuvat: Vesa Kippola, Lauri Eriksson

Salmisaaren voimalaitoksen juuri toteutetussa vuosihuollossa uusittiin höyrykattilan korkeapaineputkistot. Kattilaan rakennettiin yli 70 kilometriä putkistoja, joita kutsutaan myös tulistimiksi.

Tehdyt uudistustyöt parantavat laitoksen käyttövarmuutta. Uudet korkeapaineputkistot kestävät paremmin myös biopolttoaineiden käyttöä. Vanhat korkeapaineputkistot olivat alkuperäiset eli vuodelta 1984.

Yli 70 kilometriä korkeapaineputkistoa eli tulistimia uusittiin Salmisaaren höyrykattilassa. Yhteensä tulistinelementtejä on 270, ja ne painavat 400 tonnia. Putkistoissa kulkee vesihöyryä, jonka lämpötila on noin 500 astetta.

Ennen käyttöönottoa putkistot puhalletaan höyryllä, jolloin ilmaan nousee isoja vesihöyrypilviä. Kuva: Tom Huovilainen.

Korkeapaineputkistojen asennustöissä hitsattiin yhteensä yli 2500 saumaa.

Höyrytukki kerää höyryä ja jakaa sen eri voimalaitosprosessin osiin.

Lieriökattilan lieriössä kuumavesi höyrystyy, ja höyry johdetaan tulistinputkiin lämpötilan ja energiasisällön nostamiseksi.

Kattilan päähöyryputkistossa höyry liikkuu kohti turbiinia luovuttaen lämpöenergiaa turbiinin liike-energiaksi tuottamaan sähköä ja kaukolämpöä. Salmisaaren B-voimalaitos tuottaa 160 megawattia sähköä ja 300 megawattia kaukolämpöä lähes 90 prosentin hyötysuhteella. Polttoaineina ovat kivihiili ja puupelletti.

Näkymä kattilan yläosassa. Kattilaputkistojen uudistusprojekti toteutettiin kesän aikana normaalien vuosihuoltotöiden yhteydessä. Vuosihuolto- ja projektitöihin osallistui yhteensä noin 200 eri alojen ammattilaista, joista noin 150 on ulkopuolisten urakoitsijoiden palveluksessa.

 

Teksti: Marina Galkin-Aalto

Lue lisää aiheesta

Lämpö