Blogi / 17.4.2019

Enemmän kuin vain energiaa – Älykäs lämmönjakokeskus tuo helppoutta lämmitykseen

Ilmastonmuutos, digitalisaatio ja asiakkaiden roolin vahvistuminen ohjaavat voimakkaasti energia-alaa. Energiamurroksesta hyötyvät asiakkaat, ja heille kehitetäänkin jatkuvasti uusia palveluja.

Helenissä tehdään paljon kehitystyötä niin energiantuotannon ja -jakelun tehostamiseksi, kuin myös asiakaslähtöisten palveluidenkin osalta. Lämmön ja jäähdytyksen tuoteasiantuntijana näen energia-alan kehityksen työssäni joka päivä. Helenissä on paljon tietotaitoa niin energiantuotannosta kuin energiatehokkuudesta mutta myös kiinteistötekniikasta. Kun yhdistetään energiantuotanto ja sähkö-, jäähdytys- ja kaukolämpöverkot järkeviin kiinteistöratkaisuihin, voidaan luoda kokonaisvaltaisesti energiatehokas ja joustava energiajärjestelmä.

Olen saanut olla mukana tässä palvelukehitystyössä, kun Helen toi syksyllä kaukolämpöasiakkailleen uuden palvelun, jonka ansiosta kiinteistöjen lämmittäminen helpottuu entisestään. Älykäs lämmönjakokeskus on avaus Heleniltä toivottuun markkinaan: tarjoamme lämmönjakokeskuksen avaimet käteen -palveluna ilman investointia. Palvelu sisältää myös kiinteistöjen sisäolosuhteiden optimoinnin energiatehokkuuden lisäämiseksi ja asumismukavuuden parantamiseksi.

Järkevää lämmitystä

Älykäs lämmönjakokeskus tuo kiinteistön lämmittämisen nykyaikaan. Lämmönjakokeskus on taloyhtiön lämmitysjärjestelmän tärkein laitteisto, joka täytyy uusia säännöllisin väliajoin. Laitteisto siirtää energian kaukolämpöverkosta rakennuksen sisälle ja lämmittää huoneistoja sekä käyttövettä.

Lämmönjakokeskuksen toimintaa voidaan säätää ulkolämpötilan lisäksi nyt myös kiinteistön huoneistojen sisälämpötilojen mukaan huoneistoanturien avulla. Näin lämmitystä voidaan optimoida kaikissa eri sääolosuhteissa reaaliaikaisen lämpötilatiedon mukaan. Mikäli lämmönjakokeskuksen uusiminen ei ole kiinteistössä ajankohtaista, myös Kiinteistövahti-palvelun avulla voidaan edistää  energiatehokkuutta mittaustietoja hyödyntämällä.

Älykäs lämmönjakokeskus -palvelussa asiakkaan kiinteistön ikääntyneet laitteet uusitaan nykyaikaisten standardien mukaisilla laadukkaimmilla komponenteilla. Älykkyys perustuu huoneistoihin asennettavien antureiden ja lämmönjakokeskuksen säätimen toimintaan. Antureista siirretään langattomasti tietoa huoneiston sisäolosuhteista, kuten lämpötilasta, lämmönjakokeskuksen säätimelle, joka puolestaan säätää lämmityspatterien ja käyttövettä lämmittävän veden lämpötilan oikealle tasolle. Näin yli- tai alilämmitystä ei tapahdu, eikä kenenkään tarvitse kärsiä liian viileästä tai kuumasta asunnosta.

Mitä tämä sitten tarkoittaa? Mukavia sisäolosuhteita, mahdollisia energiasäästöjä taloyhtiöille ja vaivatonta asumista!

Helen vastaa laitteistosta koko sen elinkaaren ajan

Palvelun hankkivan kiinteistön ei tarvitse tehdä laitteistoon kertainvestointia, vaan kaikki hoituu kuukausittaisella palvelumaksulla. Palvelun ansiosta taloyhtiöt välttyvät lisävelan ottamiselta. Laitteisto säilyy Helenin omistuksessa, ja Helen vastaa laitteistosta koko sen elinkaaren ajan sekä uusii laitteiston tarpeen mukaan. Asiantuntijamme järjestävät huollon ja kunnossapidon sekä seuraavat järjestelmän toimintaa.

Lämmitysjärjestelmän toimintaa seuraamalla voidaan arvioida esimerkiksi patteriverkoston tasapainotuksen ja säädön tarvetta. Jotta lämmitys toimisi mahdollisimman tehokkaasti ja energiaa säästäen, kannattaa lämmitysjärjestelmästä pitää hyvää huolta. Näin myös taloyhtiön hiilijalanjälki pienenee.

Helen mukana muutoksen kärkijoukoissa

Energia-alalla kehitetään jatkuvasti palveluita, jotka ovat enemmän kuin vain energian myyntiä - niillä tarjotaan asiakkaille energiatehokkaita ja vaivattomia vaihtoehtoja. Tässä energiayhtiöillä on vastuullinen rooli. Helenin tavoitteena on rakentaa energiakumppanuutta asiakkaiden kanssa järkevien ja energiatehokkaiden ratkaisujen edistämiseksi vastuullisesti ja koko energiajärjestelmä huomioiden.

Uudet palvelumme mahdollistavat tehokkaamman energian käytön ja lämmityksen kuin koskaan ennen — toimitusvarmuutta unohtamatta.