Blogi / 30.9.2019

Mustikkamaan luolalämpövaraston rakentaminen vauhdissa

Mustikkamaan luolan uumenissa, syvällä maan alla käy kuhina. Suomen suurimman luolalämpövaraston rakentaminen etenee vauhdikkaasti. Lämpövarasto on yksi monista Helenin ratkaisuista matkalla kohti hiilineutraalia energiantuotantoa.

Kuvat: Katri Tamminen

Helen rakentaa Mustikkamaan vanhoihin öljyluoliin Suomen suurimman lämpövaraston, jossa voidaan varastoida kaukolämpöä. Energian varastointiin käytetään kuumaa vettä, ja vettä mahtuu luolaan yli 40 kertaa Helsingin uimastadionin altaiden vesimäärän verran. Luolalämpövarasto vähentää Helenin hiilidioksidipäästöjä 21 000 tonnia.

Rakennustyöt maanalaisissa laitetiloissa ja tunnelissa ovat nyt hyvässä vauhdissa. Lisäksi kaukolämpöputkia asennetaan Hanasaaresta Sompasaareen ja luolalämpövarastoon. Lämpövaraston liitännässä kaukolämpöverkkoon hyödynnetään olemassa olevaa tunnelia, joka kulkee meren ja Sompasaaren alta Hanasaaren voimalaitosalueelta Mustikkamaalle.

Uutta sähkötilaa louhittiin kesällä Mustikkamaan luolissa. Nyt pohjavalu on tehty ja sähkötilan seiniä pystytetään. Sähkötila valmistuu pian, ja sen jälkeen päästään tekemään sähköasennuksia.

Vanhempi projektipäällikkö Päivi Saajoranta näyttää taskulampulla tunnelin kattoa. Tunnelissa on varsin ahdasta, mutta 30 metriä pitkät diffuusoriputket täytyy saada tässä kääntymään, jotta ne saadaan paikoilleen itse luolalämpövarastoon.

Tälle paikalle rakennetaan pumppaamoa, jonka yhteyteen asennetaan laitoksen sydän eli lämmönsiirtimet. Varsinainen lämpövarastoluola on pumppaamon alla. Luolan pohja on 80 metriä merenpinnan alapuolella. Lämpövarastoa tullaan ohjaamaan voimalaitoksen valvomosta tai energiavalvomosta. Lämpövaraston maanalaisissa prosessitiloissa käydään vain huoltotöissä lämpövaraston seisokin aikana.

Päivi Saajoranta ja työmaavastaava Jarkko Ijäs suunnittelevat sähkökaapelihyllyjen reititystä luolassa.

Noin 3 metriä korkeat lämmönsiirtimet lastattiin Saksassa laivaan ja tuotiin Suomeen. Viisi lämmönsiirrintä ovat teholtaan yhteensä 120 MW. Lämpö siirtyy lämpövarastossa olevasta vedestä kaukolämpöverkon veteen lämmönsiirtimien välityksellä. Lämpövarasto täyttyy lämmöllä neljässä vuorokaudessa, ja sen voi purkaa tyhjäksi neljässä vuorokaudessa.

Aiemmin tässä kohdassa tunnelia kulkivat öljyputket, ja nyt tilalle asennetaan isot kaukolämpöputket. Oikealla oleva vanha sähkötila puretaan.

Syvällä maan alla näkyy luola, johon lämpövarasto tulee. Laitetiloista, jotka sijaitsevat 40 metriä merenpinnan alapuolella, on suora yhteys 40 metriä alaspäin luolien pohjille.

Mustikkamaan lämpövarasto tulee tuomaan lisää joustoa energiajärjestelmään, sillä lataamisen ja purkamisen kautta se tasaa vaihtelevaa lämmön kulutusta. Lämpövaraston varausta purettaessa lämpö voidaan hyödyntää sellaisenaan kaukolämpönä. Mustikkamaan lämpövarasto valmistuu tuotantokäyttöön vuonna 2021.

Teksti: Marina Galkin-Aalto

Lue lisää aiheesta

Hiilineutraalisuus Lämpö