Blogi / 28.3.2019

Neljä askelta vastuullisemmaksi kuluttajaksi

Sain vuosi sitten kuulla, että minut on valittu Heleniin uusien palvelujen tuotehallintatiimin vetäjäksi. Tästä alkoi matkani kohti vastuullisempaa energiankulutustapaa.

Teksti: Minna Junnikkala

Olin jo aikaisemmin ollut hyvin huolissani ilmastomuutoksesta. Millaisen maailman jätämme lapsillemme? Uutiskuvia merellä kelluvista muovilautoista ja nälkäisistä jääkarhuista on vaikea unohtaa.
 
Näiden uutisten kannustamana olenkin tehnyt pieniä muutoksia arjessani muun muassa miettimällä tarkemmin uusia hankintoja, kierrättämällä ahkerasti ja vähentämällä punaisen lihan syöntiä. Olin jo aiemmin sammutellut valoja, laskenut asunnon lämpötilaa, suosinut lähikauppaa, jonne pääsee helposti kävelemään, sekä tuntenut huonoa omaatuntoa pitkistä suihkuista.

Kaikki tämä on tietysti pientä; syön edelleen lihaa, lennän lomilla etelään ja ajan henkilöautolla työmatkat. Tiedostan, että voisin tehdä enemmän kuin tällä hetkellä teen.

Helenissä opin, että voin tehdä helposti enemmän pienillä muutoksilla. Tässä neljä askelta vastuullisemmaksi kuluttajaksi.

Askel yksi on kaikkein helpoin, eli voin vaihtaa nykyisen sähkösopimukseni ympäristöystävällisempään sähkösopimukseen, jossa sähkö on tuotettu uusiutuvilla, esimerkiksi tuulivoimalla. Tämä ei vaadi minulta kuin netissä pari klikkausta.

Askel kaksi: voin hankkia aurinkopaneelit katolleni tai vuokrata nimikkopaneeleja aurinkovoimalasta.

Nyt tuntuu vähän hölmöltä tunnustaa, että ennen Helenille tuloa en ollut edes ajatellut, että täällä Suomessa olisi järkevää hankkia aurinkopaneelit. Olen kuitenkin oppinut, että Suomessa aurinkopaneeleista saa pitkien kesäpäivien ansiosta saman hyödyn kuin vaikkapa Tanskassa tai Pohjois-Saksassa.

Paritaloon jossa asun, voi asentaa paneelit katolle, tai jos taloyhtiön muut osakkaat eivät innostu asiasta, voin vuokrata jokaiselle perheenjäsenelle oman aurinkopaneelin Helenin aurinkovoimalasta.

Askel kolme liittyy autooni, joka onkin suurimpia syntejäni, sillä ajan yksin työmatkat eli noin 40 kilometriä päivittäin.

Tyttäreni aloitti koulun syksyllä, eikä minun tarvitse enää kiirehtiä viemään häntä päiväkotiin, koska hän voi kävellä lähikouluun itse. Työpaikkakin sijaitsee nykyään Helsingin keskustassa kohtuullisen matkan päässä juna-asemasta. Olisikin järkevää myydä auto pois ja siirtyä joukkoliikenteen käyttäjäksi.

Perheelle jäisi silloin yksi auto, jonka mieheni juuri vaihtoi hybridiautoon. Ehkä muutaman vuoden päästä voimme siirtyä täyssähköautoon.

Askel neljä on kodin energiakäytön tarkempi seuranta. Voisin hankkia laitteen, jolla voin seurata ja säätää kodin energiakulutusta.

Ehkä saisin siitä intoa panostaa enemmän asunnon lämpötilaan, suihkuihin ja muuhun, mihin voin suhteellisen helposti vaikuttaa, kun tietäisin tarkemmin, paljonko laite kuluttaa sähköä.

Matkani vastuullisempana kuluttajana on vasta alussa, mutta uskon vahvasti että jokainen meistä voi omilla valinnoilla rakentaa puhtaampaa tulevaisuutta.

Lue lisää aiheesta

Fiksu energiankäyttö