Blogi / 25.5.2021

Kustannussäästöjä ja omavaraisuutta taloyhtiölle maalämmön ja aurinkosähkön yhdistelmällä

Espoolaisessa taloyhtiössä on ollut käytössä Helenin toteuttama maalämpöä ja aurinkosähköä yhdistelevä energiaratkaisu nyt kuutisen kuukautta. Tässä kirjoituksessa kerron, millaisia vaikutuksia uudella energiaratkaisulla on tähän mennessä ollut taloyhtiön omavaraisuuteen ja kustannuksiin.

Teksti: Johannes Isohookana

Taloyhtiön maalämpöjärjestelmä on tuottanut kuuden kuukauden aikana noin 135 MWh lämmitysenergiaa huoneistojen ja käyttöveden lämmitykseen. Tästä energiasta noin 70 % on peräisin taloyhtiön tontilla sijaitsevista maalämpökaivoista. Vajaat 30 % on taas puolestaan sähköenergiaa, jota järjestelmän maalämpöpumput ja lisälämmönlähteenä olevat sähkövastukset tarvitsevat toimiakseen.

Aurinkosähköjärjestelmä on puolestaan tuottanut noin 3600 kWh sähköenergiaa. Noin 85 % tästä energiasta on pystytty hyödyntämään suoraan maalämpöjärjestelmän käyttöön ja loput 15 % on myyty sähköverkkoon muiden kiinteistöjen käytettäväksi. Uuden lakimuutoksen ja hyvityslaskennan myötä aurinkosähkön omakäytön osuus tulee kasvamaan, sillä ylijäämäsähkö pystytään ohjaamaan myös taloyhtiön asukkaiden käyttöön.

Ylläolevien lukujen valossa taloyhtiö on onnistunut vähentämään ostoenergian tarvetta yli 70 % ja on näin ollen hyvinkin omavarainen. Kustannusten osalta tämä on tarkoittanut yli 10 000 € säästöjä energiakustannuksissa. Näillä säästöillä taloyhtiö on rahoittanut energiaratkaisua varten ottamaansa lainaa sekä korjaushankkeita varten hankittua lainaa samanaikaisesti ilman kokonaisvastikkeen muutoksia.

Omavaraisuus on tukenut myös ilmastotavoitteita, sillä taloyhtiön päästöt ovat pienentyneet noin 30 tCO2 uuden energiaratkaisun myötä. Määrä vastaa noin kolmen keskivertosuomalaisen vuosittaista hiilijalanjälkeä tai noin 200 000 km ajokilometriä bensiinikäyttöisellä autolla.

Me Helenillä tarjoamme juuri tämän kaltaisia uuden energia-aikakauden ratkaisuja, jotka tuovat asiakkaillemme kustannussäästöjä ja lisäävät uusiutuvan energian käyttöä. Odotan innolla seuraavan kuuden kuukauden tuloksia ja taloyhtiön tilinpäätöstä, jolloin kertyneet hyödyt ja säästöt realisoituvat kaikille taloyhtiön asukkaille.

Lue lisää aiheesta

Aurinkoenergia Lämpö Taloyhtiöt