Blogi / 5.1.2022

Hanasaaren hiilikasa on #goneby2023, kivihiilen käyttö loppuu Helsingissä kokonaan jo 2024

Tällä viikolla Helsinki on täynnä valoa ja taidetta, kun Lux Helsinki rakentuu kaupunkiin. Myös Helen on mukana festareilla Jari Vuorisen valotaideteoksen tukijana. Vuorisen HAPPI-nimellä kulkeva valotaideteos koristaa ikonisen Hanasaaren hiilikasan kylkeä, jonka viimeisetkin murut ovat poissa reilun vuoden päästä. Lämpöä tarvitaan kaupunkiin myös vuoden 2023 jälkeen, mutta miten se hoidetaan?

Teksti: Tanja Kaasinen

Vuonna 1974 valmistunut Hanasaaren voimalaitos on Suomen kolmanneksi suurin teollisuuden päästölähde, Helsingin päästöistä noin 20 % syntyy Hanasaaressa. Siksi sen alasajo on iso harppaus kohti Helenin ja Helsingin 2030-hiilineutraaliustavoitetta ja koko Suomen 2035-tavoitetta. Helenin energiantuotannon päästöjä voimalaitoksen alasajo leikkaa jo 40 %, ja kun kivihiilenkäyttö myös Salmisaaressa lopetetaan viimeistään 1.4.2024, ollaan jo todella hyvällä tiellä ilmastohaasteen selättämiseksi lämmityksen osalta.

Hanasaaren voimalaitoksen rooli Helsingin lämmittäjänä on ollut merkittävä vuosikymmeniä. Voimalaitoksen valmistuessa sen kyky tuottaa lämpöä ja sähköä samassa prosessissa teki siitä erityisen muhin Euroopan suuriin hiilivoimalaitoksiin verrattuna. Osana maailman parasta kaupunkienergiajärjestelmää palkittu laitos tuottaa energiaa ainutlaatuisella yli 90 % hyötysuhteella samoin kuin muut Helenin yhteistuotantolaitokset Salmisaaressa ja Vuosaaressa.

Kun Hanasaaren voimalaitoksen lopulliseen alasajoon on enää reilu vuosi, on selvää, että hiilineutraalissa tuotannossa ollaan jo hyvin pitkällä.

Nämä ratkaisut korvaavat Hanasaaren lämpötehon (420 MW):

  • Vuosaaren biolämpölaitos: lämpöteho 260 MW, valmistuu lämmityskaudella 2022–2023
  • Esplanadin lämpöpumppulaitos: lämpöteho 22 MW, valmistui vuonna 2018
  • Katri Valan lämpöpumppulaitoksen kuudes pumppu: lämpöteho 16 MW, valmistunut kesällä 2021
  • Vuosaaren merivesilämpöpumppu: lämpöteho 13 MW, valmistuu vuonna 2022

Lisäksi lämmöntuotantoa korvataan äskettäin valmistuneella Mustikkamaan lämpövarastolla, josta saadaan lämpöä neljänä peräkkäisenä päivänä käyttöön 120 MW:n maksimipurkausteholla sekä lämpökaupalla Vantaan Energian jätevoimalasta.

Tällä hetkellä meillä on käynnissä 20 hiilineutraaliustavoitetta edistävää hanketta.

Entä sitten Hanasaaren sähköntuotanto? Helen panostaa erityisesti tuulivoimatuotannon kasvattamiseen. Tämän vuoden alusta Helen tuottaa tuulisähköä vuodessa jo 350 GWh, mikä vastaa noin 8 % Helsingin kuluttamasta sähköstä. Helenillä on myös vesi- ja ydinvoimaa, ja lisää ydinvoimatuotantoa tulee Olkiluoto 3:n myötä.

Ps. Haluatko nähdä, miltä HAPPI-teos hiilikasan kyljessä näyttää? Lähde Lux Helsinkiin 5.–9.1. tai katso kuvia somesta aihetunnisteella #goneby2023.

Lue lisää aiheesta

Hiilineutraalisuus