Blogi / 18.3.2022

Helen ja heleniläiset lahjoittivat ensiapu- ja perustarvikkeita Ukrainaan

Kun sain mahdollisuuden koordinoida Helenin avustuskeräyksen ukrainalaisille, en epäröinyt hetkeäkään. Olin itse asiassa jo pohtinut, miten aiomme auttaa. Nyt tämä äärettömän tärkeä ja vastuullinen työ ohjautui minulle eräänä aamuna.

Teksti: Gerda Kaleva

Venäjän sotatoimet Ukrainaa vastaan ovat aiheuttaneet merkittäviä vahinkoja ja menetyksiä. Lukuisat ihmiset Ukrainassa ovat joutuneet pakenemaan maasta ja jättämään kotinsa. Auttamishalu- ja huoli on Suomessa ja meillä Helenilläkin suuri.

Ryhdyin selvittämään, minkä järjestön kautta voisimme toimittaa apua, mistä Ukrainassa on pulaa ja miten järjestämme avustuskeräyksen- ja kuljetuksen. Tutkiessani erilaisia järjestöjä löysin Ukrainalaisten Yhdistys Suomessa ry:n. Yhdistys tekee tiivistä yhteistyötä Ukrainan lähetystön, vapaaehtoisten, kuljetusyritysten sekä erilaisten järjestöjen kanssa varmistaakseen, että oikea tavara menee sinne, missä sitä eniten tarvitaan. Avustusrekkoja tavaroineen lähtee melkein joka päivä Puolan kautta Ukrainan rajalle, josta eteenpäin avustuskohteisiin.

Helen päätti lahjoittaa 50 000 euron edestä ensiaputarvikkeita. Päädyimme lahjoittamaan ensiaputarvikkeita siksi, että näin saadaan heti tarvittava tavara sota-alueelle käyttöön. Järjestimme myös jokaiseen viiteen Helenin toimipisteeseen avustuskeräyspisteen, jotta jokainen heleniläinen sai Suomen huoltovarmuuden varmistamisen lisäksi auttaa konkreettisesti sodan uhreja ja tuoda perustarvikkeita lahjoitettavaksi.

Ensimmäinen iso erä ensiaputarvikkeita lähti kohti Ukrainaa jo torstaina 10.3.2022. Seuraavat avustuserät lähtevät lähiaikoina. Henkilökunnan tavaralahjoitus saapui yhdistyksen pakkausvarastolle perjantaina 11.3.22. Se lähtee lajittelun jälkeen Ukrainaan mahdollisimman pian.

Olen ollut Helenillä töissä melkein 17 vuotta ja tunnen paljon heleniläisiä. Siksi oli helppo lähteä järjestämään avustuskeräystä etätöistä käsin. Jokainen, jolta apua pyysin, auttoi heti - en todellakaan tehnyt tätä yksin. Lämpimät kiitokset kaikille, jotka osallistuivat avustuskeräykseen ja jotka auttoivat keräyksen järjestämisessä!

Lue lisää aiheesta

Helen