• Asiakaspalvelumme on poikkeuksellisen ruuhkautunut eikä asiakaspalveluun pääse hetkittäin puhelimella läpi, jos kaikki jonopaikat ovat varattuja. Lue lisää

Elämää ja energiaa

  • 2016-12-19
Aurinko on elämän ja energian alkulähde. Ilman aurinkoa meitä ei olisi ja ilman energiaa maailma pysähtyisi.

Teksti: Seija Uusitalo

Minäkin pysähtyisin ilman energiaa. Aamulla pitää saada kuppi kahvia ja vähän aamupalaa, jotta päivä lähtisi käyntiin. Tarvitaan kaloreita. Tietokoneeni käy sähköllä. Tarvitaan watteja. Päästäkseni töihin tänne Sähkötaloon (kolme kerrosta) tarvitaan 15 kcal portaisiin tai 7,5 Wh hissiin. Yhden hampurilaisen sisältämällä kalorimäärällä tämän talon portaita saisi jo juosta itsensä läkähdyksiin ja hissilläkin ajelisi melko tovin, jos hampurilaisen kalorit saisi jotenkin muutettua wateiksi.

blogi-hissivertaus

Kalorit ja watitkin ovat auringosta peräisin. Auringon avulla kasvit yhteyttävät ja kasvavat, auringosta maapallo saa lämpöä ja valoa. Myös fossiiliset polttoaineet ovat auringon energiaa. Kivihiili on syntynyt satojen tuhansien vuosien saatossa kivettyneistä kasveista, se on siis kasvifossiilia. Öljy ja liuskekaasu puolestaan ovat eläinperäistä fossiilista polttoainetta. Fossiiliset polttoaineet ovat luonnon omia tuotteita, silti ne ovat ilmastolle haitallisia.

Onneksi auringon energiaa riittää viisaiden mukaan vielä 5 miljardiksi vuodeksi. Ja onneksi koko ajan tutkitaan uusia tapoja hyödyntää auringon energiaa entistä tehokkaammin ja monipuolisemmin.

Pelkkä tieteellinen kemia ja fysiikka eivät kuitenkaan riitä elämän ylläpitämiseen ja ihmiskunnan olemassaoloon. Siihen tarvitaan myös aimo annos inhimillisyyttä, voimaa ja tahtoa. Jotta jaksan nousta aamulla ylös, minulla täytyy olla siihen kahvin lisäksi hyvä syy. Minä saan energiaa elämään läheisistä, kulttuurista ja puutarhasta. Entä sinä?

Energiansäästöviikolla kirjoitamme koko viikon energiansäästöstä. Tutustu muihin energiansäästöviikon postauksiin täällä.

Kirjoittajat

Uutta voimaa -blogia kirjoitetaan eri puolella Heleniä, siellä missä energiaa tuotetaan, suunnitellaan ja kehitetään. Tutustu kirjoittajiin

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

  • 19.12.2016

Mitä väliä energiansäästöllä on?

Samalla kun keskustelu käy vilkkaana siitä, kuinka paljon uusiutuvia lisätään, miten energiaa tulevaisuudessa tuotetaan ja kenen vastuulla tämä kaikki on, olisi hyvä miettiä, tulisiko meidän, energian loppukäyttäjien, olla fiksuja ja vastuullisia?

Miten voin pienentää kotini energiankulutusta?

Energiansäästöviikko tsemppaa energiansäästöön. Energiatorilla, Kampin Sähkötalossa tapahtuu koko viikon ajan.  Kannattaa siis hakea tapahtumista vinkkejä energiatehokkaaseen arkeen. Pienillä säädöillä ja muutoksilla omassa toiminnassaan voi saada aikaan tuntuvia säästöjä.

  • 19.12.2016

Tervetuloa hakemaan eväät energiansäästöön!

Tervetuloa Sähkötalon Energiatorille (Kampinkuja 2) hakemaan eväät energiansäästöön lauantaina 5.10. kello 10–15! Tarjolla energiavinkkien lisäksi kahvia ja pullaa sekä Primulan leipää nopeimmille.