5 faktaa jäähdytyksestä

Kaukojäähdytystä tarvitaan Helsingissä tälläkin hetkellä, vaikkei sitä ulkolämpötilan perusteella välttämättä uskoisi.

1. Kaukojäähdytys on kaupunkien fiksu ratkaisu

Tiiviissä kaupunkirakenteessa energiatehokkain ja ympäristöystävällisin tapa tuottaa viileyttä on kaukojäähdytys.

2. Jäähdytys hyödyntää uusiutuvia energialähteitä

Helsingin kaukojäähdytyksessä hyödynnetään uusiutuvia energialähteitä: kylmää merivettä ja prosessien ylijäämälämpöjä.

3. Jäähdytyksen avulla tuotetaan kaukolämpöä

Jäähdytyksen tarpeeseen vaikuttaa eniten ulkolämpötila ja siten auringon lämpösäteily. Kaukojäähdytyksen keräämästä kiinteistöjen ylimääräisestä lämmöstä jalostetaan aurinkokaukolämpöä tiiviissä kaupunkirakenteessa ilman erillisiä aurinkolämpökeräimiä – kiinteistöt toimivat ikäänkuin aurinkokeräiminä.

Yhden helteisen kesäviikon aikana kaukojäähdytyksen avulla voidaan tuottaa aurinkolämpöä jopa 1000 MWh. Määrä vastaa 25 000 ihmisen yhden viikon lämpimän veden tarvetta.

4. Jäähdytystä tarvitaan talvellakin

Pohjolassa ei aina ole hellettä ja siten luonnollista jäähdytystarvetta. Jäähdytykselle on tarvetta Suomessakin vuodenajasta riippumatta. Esimerkiksi tietokonesalit lämpenevät niin paljon, että ne tarvitsevat toimiakseen jäähdytystä ympäri vuoden.

5. Viileää voidaan varastoida

Sata metriä Espan alapuolella on jalkapallokentän mittainen ja 40 metriä syvä jäähdytysallas, jossa varastoidaan kylmää vettä. Samanlainen, mutta vähän pienempi jäähdytysvarasto sijaitsee Pasilassa.

Seija Uusitalo

Seija Uusitalo

Seija Uusitalo lähestyy Helenin asiakkaita ja sidosryhmiä Helen-lehtien kautta. Seijan sydän sykkii puutarhalle, käsillä tekemiselle ja luovuudelle, mutta sieltä löytyy myös järjestelmällinen pikku-insinööri, jolla on tarve tehdä vaikeistakin asioista ymmärrettäviä.

Kirjoittajat

Uutta voimaa -blogia kirjoitetaan eri puolella Heleniä, siellä missä energiaa tuotetaan, suunnitellaan ja kehitetään. Tutustu kirjoittajiin

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Näin se onnistuu: optimoi energiatehokkuuden kokonaisuus

Päästöjen vähentämisessä pelkkä rakennusten energiatehokkuuden optimointi ei riitä. Tarvitaan sekä rakennusten että alueiden integrointia. Kokonaisuus ratkaisee sen, onnistuuko energiatehokkuuden parantaminen. Parhaiten energiatehokkuuden optimointi onnistuu, kun hankkeeseen saadaan mukaan kaikki osapuolet.

Tähtisadetta ja aurinkoa

Suomen kaukolämpöjärjestelmä sai taas kansainvälistä tunnustusta. Tällä kertaa Kansainväliseltä energiajärjestöltä IEA:lta, joka antoi maiden välisessä vertailussa Suomen kaukolämpö-, kaukojäähdytys- ja yhteistuotantojärjestelmille parhaan mahdollisen arvosanan eli täydet viisi tähteä.

Kaukojäähdytys, hurraa!

Syksy on nyt täällä, taas valitellaan kylmää – säätieteilijät uhkailivat jo yöpakkasilla jopa täällä etelässä.