• Asiakaspalvelumme on poikkeuksellisen ruuhkautunut eikä asiakaspalveluun pääse hetkittäin puhelimella läpi, jos kaikki jonopaikat ovat varattuja. Lue lisää

Kalasatamassa 100 vuotta vanhaa ja uusinta uutta

  • 2016-12-19
Kalasatamassa nähdään ja koetaan energiaratkaisuja viime vuosisadan alkupuolelta pitkälle tulevaisuuteen. Vanhoja ja uusia tekniikoita yhdistää se, että ne ovat parasta käytettävissä olevaa teknologiaa.

Teksti: Atte Kallio

Esimerkiksi sähkön ja lämmön yhteistuotanto on yli 100 vuotta vanha keksintö, mutta edelleen paras tapa sähköistää ja lämmittää Kalasataman kaltainen tiivis kaupunkialue. Järjestelmä on viime vuosina muutettu entistä älykkäämmäksi ja vähäpäästöisemmäksi. Samaan prosessiin on yhdistetty kaukojäähdytys ja uusiutuvat energianlähteet, kuten aurinko, puhdistetun jäteveden sisältämä lämpö sekä biomassa. Vuonna 2050 tuotamme kaiken energian täysin hiilineutraalisti.

Helsingin kaupunki on päättänyt, että Kalasatamasta luodaan älykkään kaupunkirakentamisen mallialue. Asuin- ja työpaikka-alueita hyödynnetään kehittämis-, kokeilu- ja käyttöönottoympäristöinä uusille tuotteille ja palveluille, joita kehitämme yhdessä mm. ABB:n ja Fingridin kanssa.

Tarkoituksena on tehdä työtä asiakaslähtöisesti ja toteuttaa ne ideat, joista on eniten hyötyä Kalasatamassa työskenteleville ja asuville ihmisille. Esimerkiksi standardirajapintoihin perustuva asunnon kauko-ohjaus tekee arjesta mukavan sujuvaa, kun kodin laitteita ja vaikkapa sähköauton latauspistoketta voi ohjata älypuhelimella paikasta riippumatta.

Kalasataman alueelle muuttaa 20 000 asukasta, ja sinne syntyy 8 000 työpaikkaa. Rakentaminen jatkuu 2030-luvulle. Matkan varrella ehdimme kumppaneidemme kanssa kehittää vielä monta uutta tuotetta ja palvelua. Uskon, että saamme aikaan paljon energiaratkaisuja, jotka ovat vielä yli 100 vuoden päästäkin parasta käytettävissä olevaa teknologiaa.

Kirjoittajat

Uutta voimaa -blogia kirjoitetaan eri puolella Heleniä, siellä missä energiaa tuotetaan, suunnitellaan ja kehitetään. Tutustu kirjoittajiin

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

  • 19.12.2016

Sähkövarasto mullistaa sähköntuotannon

Sähkön laajamittaista varastointia on pitkään pidetty sähköteollisuuden Graalin maljana, joka voi mullistaa kokonaan sähköntuotannon, jakelun ja sähkömarkkinat.
  • 19.12.2016

Yhdessä vähemmän

Perinteisesti meitä on valistettu, että yhdessä saamme aikaan suuria tekoja. Energiamarkkinoilla voisimme ottaa tavoitteeksi tehdä yhdessä vähemmän. Yhdessä vähemmän kulutushuippuja tarkoittaa usein yhdessä vähemmän päästöjä.

Älyverkoissa kuhisee

Älykäs energiajärjestelmä muodostuu sähkön ja lämmön ekotehokkaasta yhteistuotannosta ja sitä täydentävästä pientuotannosta, esimerkiksi aurinkopaneeleista.