• Asiakaspalvelumme on poikkeuksellisen ruuhkautunut eikä asiakaspalveluun pääse hetkittäin puhelimella läpi, jos kaikki jonopaikat ovat varattuja. Lue lisää

Pelletti palaa Hanasaareen

Tarkkasilmäisimmät ohikulkijat huomasivat jo syksyllä 2012 tämän kuvassa näkyvän, etäisesti avaruusrakettia muistuttavan rakennelman ilmestymisen Hanasaaren voimalaitoksen pihalle. Maaseudulla vastaavia laitteita käytetään viljan käsittelyyn, Hanasaaressa samaa tekniikkaa soveltamalla rakennettiin pelletin koepolttolaitteisto.
Pelletti palaa Hanasaareen

Hanasaaren pellettisiilo

Tavoitteidemme mukaisesti 20 % tuottamastamme energiasta on vuonna 2020 uusiutuvista lähteistä peräsin. Pelletit ovat yksi niistä keinoista, joilla tähän tavoitteeseen päästään. Vaikka pellettien polttamisesta hiilivoimaloissa on kokemuksia muualla maailmassa, sekä hyviä että huonoja, meillä ei aiempaa kokemusta ole. Aikomuksemme on ikään kuin käyttää voimalaitostamme tavalla, johon sitä ei ole suunniteltu. Siksi haluamme varmistua siitä, että tiedämme mitä olemme tekemässä.

Hanasaaressa päädyimme ratkaisuun, jossa kokeilimme pelletin polttamista ensin mahdollisimman yksinkertaisella ja edullisella koelaitteistolla. Yhtä kattilaa kohti Hanasaaressa on neljä hiilimyllyä, joissa hiili jauhetaan hienoksi pölyksi ennen sen puhaltamista ilman seassa kattilan tulipesään. Koelaitteistolla pellettiä voidaan syöttää toisen kattilan kahteen hiilimyllyyn. Kokeissa on tähän mennessä poltettu puolisentoistatuhatta tonnia pellettiä.

Koetulosten perusteella olemme vakuuttuneita siitä, että tilattu kiinteä pellettijärjestelmä tulee täyttämään sille asetetut vaatimukset korvata 5–7 % voimalaitoksen käyttämästä hiilestä pelletillä. Rakennustyöt alkanevat vielä tämän kevään aikana, heti kun tarvittavat poikkeus- ja rakennusluvat on saatu. Salmisaaressa rakennustyöt vastaavien pelletin seospolttolaitteistojen asentamiseksi ovat jo alkaneet.

Tällä hetkellä Hanasaaren pellettisiilossa on 65 tonnia mustaa höyrypellettiä odottamassa koetoiminnan jatkumista. Koepoltot oli tarkoitus aloittaa jo viime vuoden lopussa, mutta harmillinen turbiinivaurio pakotti siirtämään koejaksoa tämän vuoden puolelle. Tositoimiin päästiin jälleen helmikuussa, heti turbiinikorjauksen valmistuttua. Höyrypelletti on selvästi tavallista puupellettiä kovempaa. Niinpä puupelletille suunniteltu koelaitteisto alkoi nikotella ja siihen piti tehdä pieniä parannuksia jotta höyrypelletistä selvitään. Koelaitteisto toimi siis kuten pitääkin; osoitti uusien polttoaineiden mahdolliset ongelmat.

Kevään aikana kokeillaan myös paahdetusta biomassasta valmistettua pellettiä sekä teollisuuspellettiä.

Koska haluamme kertoa kaupunkilaisille mitä olemme tekemässä, kevään pellettikokeet sekä lopullisen laitteiston rakennustyöt tulevat näkymään sekä tässä blogissa, että muualla mediassa. Pysykää kuulolla!

Kaj Luukko

Kaj Luukko

Kaj Luukko on monennäköisiä lämpövoimakoneita maalla ja merellä käyttänyt ja kunnossapitänyt energiatekniikan osaaja. Hanasaaressa hän huolehtii voimalaitoksen kunnossapidosta sekä rakenteilla olevien pelletti- ja päästövähennysinvestointien toteutuksesta. Vapaa-aika kuluu lasten kanssa ja ilmastotutkimuksen seuraamisessa. Kesäisin Kaitsun voi bongata pyörän satulasta, moottorilla tai ilman.

Kirjoittajat

Uutta voimaa -blogia kirjoitetaan eri puolella Heleniä, siellä missä energiaa tuotetaan, suunnitellaan ja kehitetään. Tutustu kirjoittajiin

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

  • 19.12.2016

Hanasaaren pellettijärjestelmän perustustyöt vauhdissa

Tänä vuonna Hanasaaren voimalaitokselle rakennetaan pellettijärjestelmä, jonka avulla osa voimalaitoksen kivihiilen käytöstä voidaan korvata puupelletillä.
  • 19.12.2016

Kattilasta ilmakehään

Mitkä ovat Hanasaaren voimalaitoksen päästöt kattilasta ilmakehään mitattuna? Miten uudet biopolttoaineet vaikuttavat voimalaitoksen typenoksidipäästöihin ja hiukkaspäästöihin? Maailman mittakaavassa ainutlaatuinen mittauskampanja selvittää vastaukset näihin kysymyksiin.

Hyvä toimitusvarmuus, kohtuullinen energian hinta ja pienet ympäristövaikutukset – miten se tehdään?

Helsingin Energian sähkön ja lämmön tuotannon rakennetta ohjaa pyrkimys maksimaaliseen toimitusvarmuuteen, kohtuulliseen energian hintaan ja vähäisiin ympäristövaikutuksiin. Näiden kaikkien tekijöiden tulee kohdata, kun mietitään uusia energiaratkaisuja.