• Asiakaspalvelumme on poikkeuksellisen ruuhkautunut eikä asiakaspalveluun pääse hetkittäin puhelimella läpi, jos kaikki jonopaikat ovat varattuja. Lue lisää

Pellettitutkimukset etenevät monella rintamalla

  • 2016-12-19

Olemme mukana BEST-tutkimusohjelmassa selvittämässä tulevaisuuden kestäviä bioenergiaratkaisuja.

Pellettitutkimukset etenevät monella rintamalla

Teksti: Cecilia Salin

Tutkimusohjelma on tällä hetkellä täydessä vauhdissa ja olemme mm. selvittäneet Baltian maiden pellettitilannetta ja energiapolitiikkaa. Kaikki Baltian maat ovat merkittäviä puupelletintuottajia ja -viejiä Euroopassa ja esimerkiksi Latvia on Euroopan suurin pellettiviejä. Puupellettejä käytetään muun muassa polttoaineena lämmön- ja sähköntuotannossa.

Tiukkenevien ilmastosäännöksien ja hiilidioksidipäästöjen takia puupellettien kysyntä on ollut jatkuvassa kasvussa. Baltian maissa metsähaketta käytetään polttoaineena ahkerasti, kun taas suurin osa puupelleteistä viedään ulkomaille suuren kysynnän ja korkeamman hinnan takia. Merkittävin osa pelleteistä viedään Pohjoismaihin, pääasiassa Tanskaan ja Ruotsiin, sekä Iso-Britanniaan.

Helsingissä pelletinpoltto alkaa Salmisaaressa ja Hanasaaressa loppuvuodesta 2014. Pyrimme hankkimaan pellettejä ensisijaisesti Suomesta, mutta selvitämme jo nyt muitakin hankintalähteitä tulevaisuuden kasvavia tarpeita varten.

BEST rakentaa bioenergiaosaamista

BEST-ohjelma tuo ensimmäistä kertaa kaksi SHOK-yhtiötä, CLEEN Oy:n ja FIBIC Oy:n, yhteiseen tutkimusohjelmaan. Ohjelman tavoitteena on rakentaa ennennäkemätöntä osaamista bioenergiasta sekä vahvaa yhteisymmärrystä tulevaisuuden bioenergiatalouden liiketoimintamahdollisuuksista. Helsingin Energia on osana CLEEN-yhtiötä mukana selvittämässä Euroopan bioenergiapolitiikkaa, bioenergian logistiikkaratkaisuja sekä bioenergian kestävyyskriteerejä.

Ohjelman päätavoitteena on luoda bioenergian haasteisiin keskittyvä kattava tutkimusohjelma. BEST:ssä haetaan vankkaa osaamista bioenergian teknologiasta ja taloustekijöistä sekä ympäristö- ja kestävyyskriteereistä. Työn tarkoituksena on myös hahmottaa tulevaisuuden maailmanlaajuiset bioenergiatrendit ja olla edelläkävijänä niissä. Edistämällä suomalaisia bioenergiaan kytkeytyviä yrityksiä hankitaan kokemusta ja osaamista alalta ja luodaan uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Ohjelmassa luodaan kattava ymmärrys ja tarvittava asiantuntemus tulevaisuuden bioenergiamarkkinoita varten.

Kirjoittajat

Uutta voimaa -blogia kirjoitetaan eri puolella Heleniä, siellä missä energiaa tuotetaan, suunnitellaan ja kehitetään. Tutustu kirjoittajiin

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Pelletin hankintaa valmistellaan

Valmistaudumme monella rintamalla syksyllä alkavaan puupelletin ja hiilen jatkuvatoimiseen seospolttoon. Hanasaaressa vuosina 2012–2014 tehdyt pellettikokeet ovat jo opettaneet meille paljon muun muassa pelletin käsittelystä ja käyttäytymisestä voimalaitoksessa. Työsarkaa kuitenkin vielä riittää, ennen kuin Salmisaari ja Hanasaari ovat valmiina uuteen uraansa pellettiä polttavina seospolttolaitoksina.

  • 19.12.2016

Puupelletti – tuleeko se pystymetsästä?

Marraskuussa asiakkaillemme jaettavassa Helen-lehdessä on reportaasi pelletin matkasta voimalaitoksen kattilaan. Juttua suunniteltaessa pohdittiin, mistä tarina lähtee liikkeelle, pystymetsästäkö? Mistä pelletti oikein tehdään?
  • 19.12.2016

Miten paljon on miljoona kiintokuutiometriä puuta?

Helsingin Energian ympäristötiimi kävi hahmottelemassa Metsä Woodin Vilppulan sahalla, millaiset raamit tarvitaan liikuttelemaan miljoona kiintokuutiometriä puuta vuodessa. Helsingin Energian voimalaitoksilla saman verran puuta nähdään vuoden 2020 jälkeen.