• Asiakaspalvelumme on poikkeuksellisen ruuhkautunut eikä asiakaspalveluun pääse hetkittäin puhelimella läpi, jos kaikki jonopaikat ovat varattuja. Lue lisää

Siilot valmiina Salmisaaressa

  • 2016-12-19

Heinäkuun alussa Tallinnasta tuodut kaksi pellettisiiloa ovat nyt perustuksillaan Salmisaaren voimalaitoksella, jossa aloittamme pelletin polton vuoden lopulla.

Siilot valmiina Salmisaaressa

Teksti: Heli Kuusisto

Fermixin valmistamat halkaisijaltaan 10 metrin ja korkeudeltaan 20 metrin pellettisiilot eivät koossa voita Salmisaaren voimalaitosalueen rakennelmia, mutta siintävät näyttävän näköisinä Lauttasaarentiellä kulkeville. Siilot koostuvat 35 tonnin painoisesta jalustasta ja 25 tonnin painoisesta yläosasta. Kumpainenkin siilo vetää pellettejä 1 000 kuutiota.

Pelletinpolttoa varten voimalaitosalueella on tehty valmisteluja viime talvesta lähtien. Alueelle on rakennettu perustukset siilojen sijoituspaikaksi. Sinne rakennetaan myös vastaanottorakennus sekä kuljettimia, joilla puupelletit annostellaan ja syötetään kivihiilen joukkoon ennen hiilimyllyjä.

Pelletinpoltto aloitetaan loppuvuodesta

Pelletinpoltto kivihiilen seassa aloitetaan Salmisaaressa loppuvuodesta. Kun koekäyttövaihe on ohi, pellettejä palaa 5–7 % osuudella. Hanasaaren voimalaitokselle rakennetaan vastaavanlainen järjestelmä, kunhan rakentamiseen tarvittavat viranomaisluvat saadaan.

Hanasaareen rakennettiin vuonna 2012 pellettisiilo polttotestejä varten. Samalla tutkittiin myös pelletinpolton hiukkas- ja kaasupäästöjä sekä testattiin erilaisia pellettilaatuja.

Polttotestien perusteella tiedetään, että 5–7 % pellettiä menee hyvin läpi hiilimyllyssä.

– Pellettien laajempaa käyttöä rajoittavat hiilimyllyt, joita ei ole suunniteltu puun jauhamiseen. Ongelmia tulee, jos pellettejä laitetaan liikaa. Mylly alkaa täyttyä, eikä pysty jauhamaan hiiltä tarpeeksi hienoksi, jotta se palaisi kattilassa, projektipäällikkö Teemu Nieminen kertoo.

– Huolimatta Hanasaaressa tehdyistä testeistä, testaamme Salmisaaressa pellettien määrän ja kivihiilen suhdetta löytääksemme optimiratkaisun. Kun pelletinpoltto alkaa, molemmille voimalaitokselle kulkee viidestä seitsemään pellettirekkaa vuorokaudessa. Vuodessa pellettejä kuluu voimalaitoksilla yhteensä noin 100 000 tonnia.

Siilot valmiina Salmisaaressa
Siilot valmiina Salmisaaressa
Siilot valmiina Salmisaaressa
Siilot valmiina Salmisaaressa
Siilot valmiina Salmisaaressa

Kirjoittajat

Uutta voimaa -blogia kirjoitetaan eri puolella Heleniä, siellä missä energiaa tuotetaan, suunnitellaan ja kehitetään. Tutustu kirjoittajiin

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

  • 19.12.2016

Ensimmäinen lämmityskausi pelletinpolttoa takana Salmisaaressa

Salmisaaren B-voimalaitoksella on otettu vuoden vaihteessa käyttöön mahdollisuus korvata kivihiiltä puupelletillä.

  • 19.12.2016

Pelletin koepoltto käynnissä Salmisaaressa

Salmisaaren voimalaitoksen pellettijärjestelmä siiloineen ja kuljettimineen valmistui viime vuonna. Ensimmäinen pellettilasti Salmisaareen kipattiin marraskuussa ja pelletit poltettiin pois ennen joulua.

Ensimmäiset pelletit poltetaan Salmisaaressa ennen joulua

Kerroimme marraskuussa Vapon kanssa solmitusta pellettisopimuksesta ja Salmisaaressa vuoden lopulla alkavasta puupelletin ja hiilen seospoltosta.