Siilot valmiina Salmisaaressa

Heinäkuun alussa Tallinnasta tuodut kaksi pellettisiiloa ovat nyt perustuksillaan Salmisaaren voimalaitoksella, jossa aloittamme pelletin polton vuoden lopulla.

Siilot valmiina Salmisaaressa

Fermixin valmistamat halkaisijaltaan 10 metrin ja korkeudeltaan 20 metrin pellettisiilot eivät koossa voita Salmisaaren voimalaitosalueen rakennelmia, mutta siintävät näyttävän näköisinä Lauttasaarentiellä kulkeville. Siilot koostuvat 35 tonnin painoisesta jalustasta ja 25 tonnin painoisesta yläosasta. Kumpainenkin siilo vetää pellettejä 1 000 kuutiota.

Pelletinpolttoa varten voimalaitosalueella on tehty valmisteluja viime talvesta lähtien. Alueelle on rakennettu perustukset siilojen sijoituspaikaksi. Sinne rakennetaan myös vastaanottorakennus sekä kuljettimia, joilla puupelletit annostellaan ja syötetään kivihiilen joukkoon ennen hiilimyllyjä.

Pelletinpoltto aloitetaan loppuvuodesta

Pelletinpoltto kivihiilen seassa aloitetaan Salmisaaressa loppuvuodesta. Kun koekäyttövaihe on ohi, pellettejä palaa 5–7 % osuudella. Hanasaaren voimalaitokselle rakennetaan vastaavanlainen järjestelmä, kunhan rakentamiseen tarvittavat viranomaisluvat saadaan.

Hanasaareen rakennettiin vuonna 2012 pellettisiilo polttotestejä varten. Samalla tutkittiin myös pelletinpolton hiukkas- ja kaasupäästöjä sekä testattiin erilaisia pellettilaatuja.

Polttotestien perusteella tiedetään, että 5–7 % pellettiä menee hyvin läpi hiilimyllyssä.

– Pellettien laajempaa käyttöä rajoittavat hiilimyllyt, joita ei ole suunniteltu puun jauhamiseen. Ongelmia tulee, jos pellettejä laitetaan liikaa. Mylly alkaa täyttyä, eikä pysty jauhamaan hiiltä tarpeeksi hienoksi, jotta se palaisi kattilassa, projektipäällikkö Teemu Nieminen kertoo.

– Huolimatta Hanasaaressa tehdyistä testeistä, testaamme Salmisaaressa pellettien määrän ja kivihiilen suhdetta löytääksemme optimiratkaisun. Kun pelletinpoltto alkaa, molemmille voimalaitokselle kulkee viidestä seitsemään pellettirekkaa vuorokaudessa. Vuodessa pellettejä kuluu voimalaitoksilla yhteensä noin 100 000 tonnia.

Siilot valmiina Salmisaaressa
Siilot valmiina Salmisaaressa
Siilot valmiina Salmisaaressa
Siilot valmiina Salmisaaressa
Siilot valmiina Salmisaaressa
Heli Kuusisto

Heli Kuusisto

Heli Kuusisto viestii työssään Helenin tuotteista ja palveluista ihmisille kodeissa ja yrityksissä. Vapaa-ajallaan hän nauttii lukemisesta sekä musiikista, laulusta ja viulunsoitosta. Liikettä elämään tuovat jalkojen vikkelä eteenpäin liikuttelu, voimistelu ja kahvakuulailu.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Pelletin koepoltto käynnissä Salmisaaressa

Salmisaaren voimalaitoksen pellettijärjestelmä siiloineen ja kuljettimineen valmistui viime vuonna. Ensimmäinen pellettilasti Salmisaareen kipattiin marraskuussa ja pelletit poltettiin pois ennen joulua.

Ensimmäinen lämmityskausi pelletinpolttoa takana Salmisaaressa

Salmisaaren B-voimalaitoksella on otettu vuoden vaihteessa käyttöön mahdollisuus korvata kivihiiltä puupelletillä.

Pienistä pellettimääristä suuriin pellettimääriin

Pelletin osuuden kasvattaminen 40 %:iin Hanasaaren ja Salmisaaren kivihiilivoimalaitoksissa on selvitysten mukaan mahdollista.