YVA-yleisö kysyi ja keskusteli

  • 2016-12-19
Kaupunkisuunnitteluviraston auditoriossa keskusteltiin eilen biopolttoaineiden käytön vaikutuksista ympäristöön sekä nähtiin havainnevideo Vuosaareen suunnitellusta voimalaitoksesta.

Teksti: Minna Näsman

Projektipäällikkö Joonas Hokkanen Rambollista esitteli ympäristövaikutusten arvioinnin keskeisimmät tulokset. Yleisö puolestaan esitti runsaasti mielipiteitä ja kysymyksiä.

Tiedon taso on matkan varrella tarkentunut niin yleisön kuin hankevastaavankin taholla. Yleisöä kiinnostavat teemat ovat pysyneet ainakin osin samoina pitkin matkaa. Illan aikana käytiin laaja-alaista keskustelua esimerkiksi huoltovarmuuskysymyksistä, biopolttoaineiden alkuperämaista, rahtien päästöistä, liikenneturvallisuudesta sekä Vuosaareen suunnitellun uuden voimalaitoksen mitoituksesta ja biopolton tuhkista.

Kaksi menettelyä rinnakkain

Yhteysviranomaisen edustaja Leena Eerola kehotti paikallaolijoita jättämään mielipiteensä valmistuneista YVA-selvityksistä Uudenmaan ELY-keskukselle.

Samaan aikaan ympäristövaikutusten arvioinnin kanssa on viety asemakaavan muutosehdotusta Vuosaaren voimalaitosalueella. Arkkitehti Antti Varkemaa Kaupunkisuunnitteluvirastosta kuvaili paikalla olijoille kohta julkistettavaa kaavaehdotusta, jonka vaikutusten selvittämiseen YVA-menettely on hänen mukaansa tuottanut ”priimaa tietoa”.

Hankesuunnittelu täydessä vauhdissa

Tilaisuuden jatkoilla Markku Saukkonen ja Sofia Grönroos Helsingin Energiasta päivittivät kuulijoiden tiedot hankesuunnittelun etenemisestä. Saukkonen kertoi muun muassa Vuosaareen suunnitellun voimalaitoksen pienentyneen siitä, minkä vaikutuksia YVAssa arvioitiin. Myös kuljettimen reitti junapurkupaikalta voimalaitosalueelle on jonkin verran muuttunut.

Katso havainnevideosta, miltä Vuosaareen suunniteltu voimalaitos näyttäisi! Lue myös Ylen kattava juttu siitä, mitä eilisessä YVA-yleisötilaisuudessa kuultiin.

 

Kirjoittajat

Uutta voimaa -blogia kirjoitetaan eri puolella Heleniä, siellä missä energiaa tuotetaan, suunnitellaan ja kehitetään. Tutustu kirjoittajiin

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

  • 19.12.2016

Uudenmaan ELY: ”Kattava YVA”

Tavoitteenamme on lisätä uusiutuvien energianlähteiden osuus 20 %:iin vuoteen 2020 mennessä ja korvata näin osittain kivihiilen käyttöä. Hankkeen ympäristövaikutusten arviointi (YVA) on nyt saatu päätökseen, ja voimme alkaa hakea tarvittavia lupia hankkeen toteuttamiselle.

  • 19.12.2016

Kysy ja keskustele biopolttoaineiden vaikutuksista ympäristöön

Herättikö biopolttoaineiden käytön lisäämiseen liittyvä ympäristövaikutusten arviointiselostus kysymyksiä? Tule esittämään ne meille yleisötilaisuudessa 27.3. klo 18–20. Paikkana on Kaupunkisuunnitteluviraston auditorio, Kansakoulukatu 3.

Kehitysohjelma etenee – ympäristölupahakemukset vireille

Olemme laittaneet vireille ympäristölupahakemukset pelletin polton aloittamiseksi Salmisaaren ja Hanasaaren voimalaitoksilla.