Energiaälykästä pääkaupunkiseutua johdonmukaisella politiikalla

Sitra julkaisi tänään Energiaälykäs pääkaupunkiseutu -raportin. Raportissa ennustetaan pääkaupunkiseudun hiilidioksidipäästöjen kehitystä eri skenaarioissa vuoteen 2050 asti. Lisäksi siinä esitellään toimenpiteitä, joilla voidaan edetä kohti vähäpäästöistä pääkaupunkiseutua.
Energiaälykästä pääkaupunkiseutua johdonmukaisella politiikalla

Toimenpiteitä kerättiin useissa työpajoissa ja myös meillä oli mahdollisuus osallistua kahteen työpajaan.

Uutta liiketoimintaa cleantechistä?

Raportin alkuosassa kysytään aiheellisesti, miksi panostetaan alueelliseen ilmastotyöhön, kun on jo olemassa EU-tason yhteinen tavoite. Sitran tavoitteena on, että näin voidaan luoda edellytyksiä cleantech-liiketoiminnan kehittymiselle, luodaan uutta liiketoimintaa ja parannetaan työllisyyttä.

Energiayhtiön näkökulmasta asia ei ole aivan näin suoraviivainen. Mekin haluamme tehdä kannattavaa cleantech-liiketoimintaa ja mielenkiintoisimmat toimenpiteet Sitran raportissa liittyvätkin meidän näkökulmastamme asiakaspään ratkaisuihin, energian älykkääseen käyttöön ja energian varastointiin. Näissä on myös raportin mukaan iso potentiaali – ne ovat erittäin kustannustehokkaita eli tuottavat päästövähennyksiä ja rahallisia säästöjä niin asiakkaalle kuin tuottajallekin.

Energiantuotantoon liittyvät toimenpiteet, kuten kivihiilen korvaaminen uusiutuvilla tai kaukolämmityksen korvaaminen lämpöpumpuilla suurissa kiinteistöissä, taas maksavat energiayhtiöille ilman, että niistä syntyy päästöjen vähenemistä enempää hyötyä yhtiöille. Tekniikkahyödyn keräävät laitetoimittajat ja polttoainehyödyn (fossiilisista puuenergiaan) saa maaseudun elinkeino ja työllisyys.

Entä kustannustehokkuus?

Jos pääkaupunkiseudulla halutaan kiristää hiilidioksidivyötä nopeammin kuin on eurooppalaisittain päätetty, korostuu muiden ohjauskeinojen kuin päästökaupan merkitys. Päästökauppa ohjaa investoinnit sinne missä ne on edullisinta tehdä, ja koska meillä ne on jo tehty (tehokas sähkön ja lämmön yhteistuotanto, joka meillä arkipäivää, mutta Keski-Euroopassa vielä lapsenkengissä), niin seuraava vaihe on siirtyä kalliimpiin ratkaisuihin.

Sitran raportissa esitettyjen laajamittaiseen energiantuotantoon liittyvien toimenpiteiden kustannustehokkuus on raportinkin mukaan hyvin heikko. Toimenpiteillä on kyllä merkittävä päästövähennyspotentiaali, mutta kustannukset ovat erittäin suuret verrattuna saavutettavissa oleviin päästövähenemiin.

Raportissa ehdotetaan myös fossiilisten polttoaineiden verojen korotusta. Tämä olisi huono ratkaisu, sillä se johtaisi kaukolämmön kilpailukyvyn merkittävään heikkenemiseen ja sitä kautta vaikeuttaisi energiayritysten mahdollisuuksia toteuttaa esimerkiksi päästöjen vähentämiseen liittyviä hankkeita.

Vaikkei asiaa Sitran raportissa aivan suoraan sanota, niin tarvitsemme johdonmukaista energiapolitiikkaa. Niin kauan kuin vero- ja tukipolitiikassa poukkoillaan ja säntäillään, eivät hiilen käyttäjät uskalla siirtyä kalliimpiin biopolttoaineisiin. Johdonmukainen energiapolitiikka on kaikkien etu.

Maiju Westergren

Maiju Westergren

Maiju Westergren luotsaa Helenin vastuullisuusasioita sekä edunvalvontaa. Hänen mielestään energia-ala on täynnä mahdollisuuksia ja mielenkiintoisia ratkaisuja. Vapaa-ajallaan Maiju ihmettelee puutarhan rönsyämistä, tanssii flamencoa ja viihtyy liikkuen luonnossa.

Kirjoittajat

Uutta voimaa -blogia kirjoitetaan eri puolella Heleniä, siellä missä energiaa tuotetaan, suunnitellaan ja kehitetään. Tutustu kirjoittajiin

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

  • 19.12.2016

Kansainvälinen selvitys: Suomessa tehdään hyvää energiapolitiikkaa

Suomalaiset rakastavat rankingeja. Etenkin silloin, kun pärjäämme niissä. Ja jos kun Ruotsi on edellämme, sekös harmittaa.

  • 19.12.2016

Vilkasta keskustelua kehitysohjelmasta

Helsingin Sanomien ja Sitran eilen 25.9. järjestämässä paneelikeskustelussa Miten pääkaupunkiseudusta saataisiin cleantech-metropoli? keskusteltiin vilkkaasti Helsingin Energian kehitysohjelmasta.

Terveiset uudelle hallitukselle – porkkanoita ja pitkäjänteisyyttä energiapolitiikkaan

Taannoin eräs edellisen hallituksen ministeri moitti meitä, että energiantuotantotekniikkamme on aivan 50-lukulaista. Tavallaan näin.