• Asiakaspalvelumme on poikkeuksellisen ruuhkautunut eikä asiakaspalveluun pääse hetkittäin puhelimella läpi, jos kaikki jonopaikat ovat varattuja. Lue lisää

Helsinki edelläkävijänä kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisessä pääkaupunkiseudulla

HSY julkaisi juuri ennakkotietoja pääkaupunkiseudun kasvihuonepäästöistä . HSY:n mukaan ilmastopäästöt vähenivät asukasta kohti laskettuna ensimmäistä kertaa alle viiden tonnin, mutta laskeva kehitys on tavoitteisiin nähden melko hidasta.

Huomioni kiinnitti varsin maltillinen sanamuoto ”laskeva kehitys on seudun ilmastotavoitteisiin nähden melko hidasta”, sillä päästöjä on kuitenkin onnistuttu vähentämään varsin merkittävästi.

Asukaskohtaisesti kasvihuonekaasupäästöt vähenivät pääkaupunkiseudulla 30 % vuodesta 1990 vuoteen 2014. Helsingissä vähenemä on peräti 39 %, mikä oli pääkaupunkiseudun ilmastostrategian (2007) tavoitteena saavuttaa vasta vuonna 2030. Olin itse aikoinaan mukana valmistelemassa strategiaa ja muistan, että tuota tavoitetta pidettiin silloin varsin kovana.

Ilmastostrategian tavoite muutettiin vuonna 2012 absoluuttiseksi -20 % ja tavoitevuotta aikaistettiin vuoteen 2020. Tämäkin tavoite saavutettiin Helsingissä jo viime vuonna, 6 vuotta etuajassa.

On selvää, että ilman Helenin panosta näin suuriin päästövähennysprosentteihin ei olisi ollut mahdollista päästä. Lisäksi on arvioitu, että Helenin kehitysohjelman seuraavan vaiheen toteutuksen jälkeen Helsingin asukaskohtaiset kasvihuonekaasupäästöt ovat 58 % ja absoluuttiset päästöt 44 % pienemmät kuin vertailuvuonna 1990.

Voidaan siis sekä historiallisen kehityksen että lähitulevaisuuden näkymien perusteella sanoa, että Helsinki on hyvässä vauhdissa kohti tavoitettaan saavuttaa hiilineutraalius vuonna 2050 ja sen on mahdollistanut Helenin määrätietoinen ja edistyksellinen toiminta energiantuotannon hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi. Ei siis ole ihme, että Helen palkittiin juuri neljännen kerran peräkkäin arvostetulla Global Energy Climate Awards -palkinnolla.

 

Rauno Tolonen

Rauno Tolonen

Rauno Tolonen on energiatehokkuuden puolestapuhuja. Hän etsii ratkaisuja, joista hyötyvät niin kuluttajat kuin energiayrityskin – ympäristöä unohtamatta. Vapaa-ajallaan Rauno lataa akkuja kalastuksen parissa, vaikka tiedostaakin ettei vetouistelu ole niitä kaikkein energiatehokkaimpia tapoja kalastaa.

Kirjoittajat

Uutta voimaa -blogia kirjoitetaan eri puolella Heleniä, siellä missä energiaa tuotetaan, suunnitellaan ja kehitetään. Tutustu kirjoittajiin

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

  • 19.12.2016

Väliaikatietoja lähestyttäessä vuotta 2020: Hiilidioksidipäästöt vähenivät

Urheilukilpailuissa väliaikatiedot pitävät mielen virkeänä, kun kannustetaan omaa suosikkia kohti maalia.
  • 19.12.2016

30 % päästövähennys Helsingissä mahdollista

Helsingin kaupungin teettämän selvityksen mukaan Helsinki voi vähentää ilmastopäästöjään 30 %:lla vuoteen 2020 mennessä.

Vive la Paris!

Pariisin ilmastokokous alkaa. Lupauksia on annettu ja toiveet ovat korkealla. Ehkäpä nyt sopimus vihdoin saadaan…