Onko kivihiilen käytön kieltäminen perusteltua?

Hesarissa uutisoitiin hallituksen aikeesta kieltää kivihiilen käyttö vuoteen 2030 mennessä. Kannatamme kivihiilen käytön vähentämistä kustannustehokkaasti toteutettuna.

Onko kivihiilen käytön kieltäminen perusteltua?

Helenin Kivikon aurinkovoimalan paneeleita

Hesarissa uutisoitiin hallituksen aikeesta kieltää kivihiilen käyttö vuoteen 2030 mennessä. Kannatamme kivihiilen käytön vähentämistä kustannustehokkaasti toteutettuna.

Helen investoi tällä hetkellä eniten Suomessa kivihiilen käytön vähentämiseen. Hanasaaren ja Salmisaaren voimalaitoksilla käytetään jo nyt kotimaista pellettiä kivihiilen rinnalla, ja Salmisaareen on rakenteilla kokonaan uusi pellettilämpölaitos.

Helenin tavoitteena on ilmastoneutraali tuotanto vuoteen 2050 mennessä. Helsingin monipuolinen energiajärjestelmä mahdollistaa monenlaiset uudet ratkaisut, joilla ilmastoneutraalius voidaan toteuttaa pakkokeinoja kustannustehokkaammin ja markkinaehtoisesti. Jo nyt lähes puolet kesäaikaan tarvittavasta lämmitysenergiasta tuotetaan hukkalämpöjä hyödyntämällä.

Pakko johtaa aina kalliisiin ratkaisuihin. Se edellyttää merkittäviä korvaavia investointeja erittäin nopealla aikataululla. Samaan aikaan kun puhutaan kivihiilen kieltämisestä, kannustetaan turpeen käyttämiseen. Turpeen käyttö aiheuttaa suuremmat CO2-päästöt kuin kivihiili. Ilmastopolitiikan kannalta toimenpiteet ovat ristiriitaisia. Vai ovatko syyt muut kuin ilmastopoliittiset?

Maiju Westergren

Maiju Westergren

Maiju Westergren luotsaa Helenin vastuullisuusasioita sekä edunvalvontaa. Hänen mielestään energia-ala on täynnä mahdollisuuksia ja mielenkiintoisia ratkaisuja. Vapaa-ajallaan Maiju ihmettelee puutarhan rönsyämistä, tanssii flamencoa ja viihtyy liikkuen luonnossa.

Kirjoittajat

Uutta voimaa -blogia kirjoitetaan eri puolella Heleniä, siellä missä energiaa tuotetaan, suunnitellaan ja kehitetään. Tutustu kirjoittajiin

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Suomen suurin pellettikattila rakennetaan Salmisaareen

Helen rakentaa ensimmäisen pellettilämpölaitoksensa Helsingin Salmisaareen. Laitokseen tulee Suomen suurin pellettikattila.
  • 19.12.2016

Urbaania energiaa

Miten Helsingin voimalaitokset soveltuvat kaupunkiympäristöön? Helenin eli ent. Helsingin Energian toimitusjohtajan tehtävästä eläkkeellä oleva Ilkka Pirvola osoittaa väitöstutkimuksessaan, että voimalaitos tekee kaupunkikuvasta moniarvoisemman, moni-ilmeisemmän ja monikulttuurisemman.

Pöhinää pellettilämpölaitoksen työmaalla

Helenin ensimmäisen pellettilämpölaitoksen rakennustyömaalla Salmisaaressa tapahtuu. Lämpölaitosrakennusta pystytetään parhaillaan, ja Suomen suurin pellettikattila nostetaan paikoilleen ennen pääsiäistä.