• Asiakaspalvelumme on poikkeuksellisen ruuhkautunut eikä asiakaspalveluun pääse hetkittäin puhelimella läpi, jos kaikki jonopaikat ovat varattuja. Lue lisää

Viisi väitettä Lämpölupauksesta

  • 2016-12-19

Joko sinä olet tehnyt Lämpölupauksen? Lokakuussa alkanut Lämpölupaus-kampanjamme on kirvoittanut paljon keskustelua ja nostanut esiin hyviä kysymyksiä ja mielenkiintoisia väitteitä.

Viisi väitettä Lämpölupauksesta

Näin Lämpölupaus vaikuttaa: Lämpölupauksen ansiosta talven suurimpia lämmityksestä johtuvia energiapiikkejä voidaan leikata.

Teksti: Ossi Porri

Lämpölupauksessa on kyse siitä, että lupauksen tehneet suomalaiset lupaavat säätää lämpöpattereitaan pienemmälle silloin, kun lämmönkulutus on nousemassa voimakkaasti. Näin saadaan leikattua kulutushuippuja, ja muun muassa öljykäyttöisten lämpölaitosten käynnistäminen voidaan mahdollisesti välttää. Tällä tavoin jokainen voi osallistua ilmastonmuutoksen hillitsemiseen.

Poimimme keskusteluista viisi väitettä. Tässä vastauksemme niihin.

Lämpö uhkaa loppua kovilla pakkasilla Helsingistä. Siksi Helen haluaa kuluttajat talkoisiin.

Lämpölupaus-kampanja ei liity mitenkään Helenin verkoston ja kapasiteetin toimintakyvyn riittävyyteen. Lämpöä riittää varmasti myös huippupakkasilla. Haluamme antaa asiakkaille konkreettisen keinon vaikuttaa tuotantoomme. Tavoitteenamme on leikata tuotannon päästöjä kysyntäpiikkien aikana. Samalla testaamme, miten valmiita kuluttajat ovat osallistumaan kysynnän joustoihin.

Energiatehokkuustoimenpiteitä on toteutettu jo pitkään joka teollisuuden alalla, mutta suuri potentiaali piilee myös energiankäyttäjissä eli meissä kaikissa ja jokapäiväisissä valinnoissamme. Vähemmän energiaa kuluttavia laitteita kehitetään jatkuvasti, mutta meidän käyttäjien ei ole vielä tarvinnut muuttua. Ehkä muutoksen aika on nyt käsillä.

Olisi parempi idea siirtää energiakuormat kulutushuipuilta muille tunneille aktiivisesti automaation avulla.

Hienoja ratkaisuja jo löytyy, mutta harmillisesti niiden käyttöönotto taloyhtiöissä on valitettavan harvinaista. Kenties kun saadaan riittävän iso yhteisö, saadaan automaatiokin mukaan.

Helen voisi itse vaikuttaa ilmastonmuutokseen lopettamalla kivihiilen käytön.

Tavoitteenamme on tuottaa energiaa ilmastoneutraalisti vuonna 2050. Kivihiilen käyttöä vähennetään asteittain ja kustannustehokkaasti. Helen investoi tällä hetkellä eniten Suomessa kivihiilen käytön vähentämiseen. Hanasaaren ja Salmisaaren voimalaitoksilla käytetään kotimaista pellettiä kivihiilen joukossa, ja Salmisaareen rakennetaan parhaillaan uutta, suurta pellettilämpölaitosta.

Myös Enne-palvelun ja Lämpölupauksen avulla tähtäämme päästöjen vähentämiseen ja lisäämme energiatehokkuutta. Samalla kuljemme suuntaan, jossa energiaa tuotetaan enemmän uusiutuvilla energiamuodoilla ja joustavammalla tuotantorakenteella.

Minusta tuntuu, etten hyödy itse mitään Lämpölupauksen tekemisestä.

Lämpölupaus antaa asiakkaille mahdollisuuden osallistua ilmastotalkoisiin. Se on konkreettinen keino vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä ja päästöjä. Samalla palvelu tarjoaa mahdollisuuden osallistua uudenlaisten energiaratkaisujen kehittämiseen. Vuorokauden lämmityksen vähennys vastaa Helsingin kaukolämmitetyissä taloissa yhden litran polttoainesäästöä öljyssä mitattuna. Kerromme reaaliaikaisesti tekstiviestillä, milloin energiantuotannon kulutuspiikki on käsillä, ja asiakas voi silloin kääntää termostaattia pienemmälle. Palvelu on kuluttajille maksuton.

Mikäli sinulla on sähkölämmitys, vähentää Lämpölupaukseen osallistuminen kulutustasi ja pienentää sähkölaskuasi.

Helen käärii rahat Lämpölupaus-kampanjan avulla.

Helen ei mittaa Lämpölupauksen hyötyä taloudellisena hyötynä, vaan kyseessä on Helenille ensimmäinen askel kohti uudenlaista energiayhteisöä. Helenille Lämpölupaus on osa vastuullista energiantuotantoa, johon kaikki suomalaiset voivat vaikuttaa.

Lämpölupauksen lunastuksen myötä energiankulutus vähenee ja sen myötä energialaskut pienenevät.

Kirjoittajat

Uutta voimaa -blogia kirjoitetaan eri puolella Heleniä, siellä missä energiaa tuotetaan, suunnitellaan ja kehitetään. Tutustu kirjoittajiin

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

  • 19.12.2016

Minä lämpölupaan, lupaa sinäkin

Lämpölupaus on uusi tapa tavalliselle kuluttajalle vaikuttaa energiatuotannon päästöihin. Olisitko sinä valmis kääntämään hetkeksi lämmitystä pienemmälle?

Voinko minä vaikuttaa ilmastonmuutokseen?

Helenin Lämpölupaus-kampanja kannustaa suomalaisia ottamaan konkreettisen askeleen päästöjen vähentämiseen. Kodin sisälämpötilaa väliaikaisesti laskemalla voidaan vähentää energiatuotannon päästöjä, kun kulutusta lasketaan erityisesti talven energiapiikkien aikana.
  • 19.12.2016

Lämpöä cityyn (insinööri vs. viestintäihminen)

Haluan kertoa teille muutaman asian siitä, miten Helsinki lämpiää. Tällä kertaa yritän muuttaa insinöörikielen vähemmän insinööriksi.