• Asiakaspalvelumme on poikkeuksellisen ruuhkautunut eikä asiakaspalveluun pääse hetkittäin puhelimella läpi, jos kaikki jonopaikat ovat varattuja. Lue lisää

Lisää lämpöpumppuja Helsinkiin

Meillä Helenissä on vuosien varrella saatu hyviä kokemuksia lämpöpumpuista.

Etsimme aktiivisesti uusia käyttämättä jääviä lämmönlähteitä hyödynnettäväksi kaukolämmön tuotannossa. Voisiko lämpöä saada lisää merestä vai syvältä maaperästä? Kiinteistöjen hukkalämpöjä jo kerätään kaukojäähdytysverkon kautta lämpöpumppujen lämmönlähteeksi.

Helen on edelläkävijä maanalaisten tilojen käyttäjänä. Ainutlaatuinen idea aikanaan oli sijoittaa Helsingin ensimmäinen lämpöpumppulaitos kokonaan maan alle kallion uumeniin. Sen lisäksi, että näin säästetään arvokasta kaupunkitilaa muuhun rakentamiseen, sijainti on teknisesti oivallinen: luolasto on suoraan Viikinmäen jätevedenpuhdistamosta tulevien putkistojen päällä, ja puhdistetun jäteveden lämpöenergia voidaan siirtää kätevästi kaukolämpöverkkoon.

Katri Valan puiston alla on viisi suurta lämpöpumppua, joilla tuotetaan sekä kaukolämpöä että -jäähdytystä. Kymmenen vuotta käytössä olleiden lämpöpumppujen tuotantomäärä on kasvanut vuosittain; viime vuonna kasvua oli peräti 16 prosenttia. Kehittämällä lämpöpumppulaitoksen tuotantoprosessia olemme kasvattaneet nykyisten lämpöpumppujen tuotantotehoa ilman investointeja uusiin koneisiin.

Sakarinmäen koulukeskuksessa Östersundomissa hyödynnämme lämpöpumpuilla 21 maalämpökaivon kautta kerättävää maaperän lämpöä. Hybridijärjestelmään on liitetty myös aurinkokeräimet, lämpövarasto ja pakkashuippuja varten öljykattila. Pilottikohteen toimintaa seurataan ja kokemukset hyödynnetään Helsingin energiajärjestelmän kehittämisessä.

Lisää lämpöpumppuja rakenteilla

Esplanadin alapuolella sijaitsevan maanalaisen kaukojäähdytysvesivaraston yhteyteen rakennetaan parhaillaan uutta lämpöpumppulaitosta. Työmaalla on käynnissä prosessiputkistojen ja laitteiden asennukset. Kahden lämpöpumppuyksikön asennukset alkavat syksyllä 2017. Lämmön- ja jäähdytyksen tuotantoon uudet koneet saadaan keväällä 2018.

Katri Valan puiston lämpöpumppulaitoksella on vielä tilaa kuudennelle lämpöpumppuyksikölle, jonka toteuttaminen tulee tulevaisuudessa lisäämään uusiutuvan kaukolämmön ja -jäähdytyksen tuotantoa.

Uusia lämmönlähteitä selvitetään

Meriveden hyödyntämismahdollisuudet lämmönlähteenä ovat Helsingin ympäristössä haastavat. Hyödyntäminen onnistuu kesäkaudella, mutta talvella meri jäähtyy liian kylmäksi toimiakseen lämmönlähteenä. Olemme selvittäneet meriveden pumppaamista avomerellä kilometrien päästä rannasta, mutta pohjan muodoista johtuen meri jäähtyy talvella pitkältäkin liian viileäksi. Helsingistä puuttuu Tukholman edustan kaltaiset syvänteet, joissa merivesi ei pääse jäähtymään liiaksi.

Syvältä maaperästä olisi saatavissa geotermistä lämpöä, mutta käytännön toteutuksiin liittyy vielä monia riskejä. Seuraamme ja selvitämme mielenkiinnolla tekniikan kehitystä ja pilottikohteiden kokemuksia.

Lämmitä kotisi kaukolämmöllä

Kaukolämpö on vakaa, vaivaton ja luotettava lämmitysratkaisu, joka sopii kaikentyyppisille kiinteistöille. Ota yhteyttä asiantuntijoihimme.

Juhani Aaltonen

Juhani Aaltonen

Juhani Aaltonen on aina ollut kiinnostunut ympäristöasioista, mikä toi hänet kaukolämmön ja -jäähdytyksen pariin. Hänen tehtävänään on varmistaa, että lämpöä riittää myös talvipakkasilla ja että kaukolämmöllä parannetaan jatkossakin kaupunki-ilman laatua. Juhanin kiinnostus lämmittämiseen heräsi jo alle kouluikäisenä, kun hänen kotitaloaan lämmitettiin aurinkoenergian ja öljyn yhdistelmällä.

Kirjoittajat

Uutta voimaa -blogia kirjoitetaan eri puolella Heleniä, siellä missä energiaa tuotetaan, suunnitellaan ja kehitetään. Tutustu kirjoittajiin

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Lämpöpumppulämmön osuus kasvaa

Helenin Sörnäisissä sijaitsevilla Katri Valan lämpöpumpuilla tuotettiin viime vuonna peräti 70 prosenttia Suomen suurten lämpöpumppujen kaukolämmöstä. Lämpö toimitetaan asiakkaille kaukolämpöverkon kautta lämmittämään kiinteistöjä ja käyttövettä.

Kaupunkien hukkalämmöt talteen ja edelleen kiertoon markkinaehtoisesti

Hukkalämpö lakkaa olemasta hukkalämpöä heti kun se hyödynnetään. Helen haluaa Helsingistä löytyvät hukkalämmöt hyötykäyttöön.

Tunnustusta Helenin energiatehokkuustyölle

Helenin ylivoimaisesti suurin ja konkreettisin saavutus energiatehokkuuden saralla on Katri Valan lämpöpumppulaitos, jonka avulla hyödynnämme hukka- ja kierrätyslämpöjä tehokkaasti.