• Asiakaspalvelumme on poikkeuksellisen ruuhkautunut eikä asiakaspalveluun pääse hetkittäin puhelimella läpi, jos kaikki jonopaikat ovat varattuja. Lue lisää

Ruokahävikki pienemmäksi ja hukkalämmöt hyödyksi

Yksittäisen suomalaisen ilmastojalanjälki koostuu suurimmalta osin liikkumisesta, ruuasta ja lämmityksestä. Niihin kaikkiin voi onneksi arjen valinnoilla vaikuttaa.

Pahus! Piimä on mennyt yli päiväyksen, ja viikonlopun jäljiltä jääkaapista löytyy jos jonkinmoista jämää. Sisäinen martta minussa herää. Piimästä voisi leipoa ihanan maustekakun. Ylijääneistä perunoista ja porkkanoista tulee oiva pyttipannu, kun sitä vähän höystää nakeilla. Perunamuusista saisi isomummin lepuskoja. Mitähän vielä keksisi?

Elämä kolmen teini-ikäisen kanssa tarkoittaa, että ruokaa on aina joko liian vähän tai liian paljon. Harvoin onnistun tekemään ruokaa juuri sen verran, että vatsat ovat täynnä ja kulhot tyhjät. Jos ruokaa jää paljon, sen voi tarjoilla seuraavana päivänä, mutta hankalimpia ovat muutamat yksinäiset ruuan tähteet. Pohjaksi seuraavaan ruokaan, evääksi töihin vai kompostiin? Ruuan poisheittäminen tuntuu aina ikävältä. Varsinkin kun miettii, mitä kaikkia vaiheita se on käynyt läpi, ja paljonko erilaisia resursseja on tarvittu, ennen kuin ruoka on päätynyt lautaselle.

Hävikit käyttöön

Liikkumisesta, ruuasta ja lämmityksestä koostuu suurimmalta osin yksittäisen suomalaisen ilmastojalanjälki, ja näihin kaikkiin voi arjen valinnoilla vaikuttaa. Helenin tehtävä on tarjota ilmastoneutraaleja lämmitysratkaisuja ja kehittää tuotantoa vähäpäästöiseksi.

Samoin kuin jokaisen kannattaa vähentää ruokahävikkiä, myös me Helenillä kehitämme keinoja vähentää hukkalämpöjä: kierrätämme ja jalostamme niistä uutta kaukolämpöä. Tuorein esimerkki tästä on parhaillaan rakennettava Esplanadin lämpöpumppulaitos, Katri Vala -lämpöpumppulaitoksen pikkusisko. Kaukojäähdytyksen ja lämpöpumppujen avulla keräämme helsinkiläisistä kodeista ja kiinteistöistä talteen hukkalämpöjä. Ne ovat peräisin auringosta, koneista ja laitteista - ja tietysti meistä ihmisistä.

Maiju Westergren

Maiju Westergren

Maiju Westergren luotsaa Helenin vastuullisuusasioita sekä edunvalvontaa. Hänen mielestään energia-ala on täynnä mahdollisuuksia ja mielenkiintoisia ratkaisuja. Vapaa-ajallaan Maiju ihmettelee puutarhan rönsyämistä, tanssii flamencoa ja viihtyy liikkuen luonnossa.

Kirjoittajat

Uutta voimaa -blogia kirjoitetaan eri puolella Heleniä, siellä missä energiaa tuotetaan, suunnitellaan ja kehitetään. Tutustu kirjoittajiin

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Kaupunkien hukkalämmöt talteen ja edelleen kiertoon markkinaehtoisesti

Hukkalämpö lakkaa olemasta hukkalämpöä heti kun se hyödynnetään. Helen haluaa Helsingistä löytyvät hukkalämmöt hyötykäyttöön.

  • 13.6.2018

Maanalaisen lämpöpumppulaitoksen ensipyöräytykset

Esplanadin maanalaisen lämpöpumppulaitoksen työmaa on edennyt käyttöönottoon asti, ja alkukesän aikana laitos hierotaan täyteen tehoonsa tuottamaan kaupunkilaisille viilennystä eli mukavia olosuhteita sisätiloihin.

  • 19.12.2016

Kaukojäähdytystä kaikille

Kaukojäähdytyksen avulla taataan terveellinen sisälämpötila yhä useampiin koteihin. Uuden ratkaisun myötä Helenin kaukojäähdytys on saatavilla kaikissa Suomen kasvukeskuksissa.