Kokemuksia / 10.9.2018

Lidlin myymälän jäähdytys tuottaa myös kaukolämpöä

Kiinteistöjäähdytys jäähdyttää Lidlin myymälän energiatehokkaasti

Helenin Kiinteistöjäähdytys jäähdyttää hiilineutraalisti, ottaa ylijäämälämmöt talteen ja siirtää ne energiatehokkaasti kaukolämpöverkkoon. Energiatehokas ja toimintavarma jäähdytys palvelee Lidlin tarpeita ja tukee yrityksen ympäristöystävällisiä ratkaisuja.

Teksti: Vesa Vainio Kuvat: Sirpa Levonperä

Lidlin Neljännen Linjan kivijalkamyymälä Helsingin Kalliossa on perustettu olemassa olleeseen asuin- ja toimistorakennukseen. Sijainti on määritellyt pitkälti monia teknisiä ratkaisuja, joista yksi on jäähdytys. Kun myynnissä on runsaasti kylmäsäilytystä vaativia tuotteita, on jäähdytykselle tarvetta ympäri vuoden.

”Helenin tuottama kiinteistökohtainen jäähdytys on ollut meille hyvä valinta. Jäähdytyksen toimintavarmuus on meille tärkeä asia ja se toteutuu tällä ratkaisulla erinomaisesti.”

Näin kertoo vajaan vuoden käyttökokemuksella jäähdytyksen toimivuudesta Lidlin kiinteistötoimiston päällikkö Toni Lautala. Hän korostaa ensisijaisesti toiminnallista hyötyä, mutta nostaa esiin myös teknisesti heidän tapaukseensa soveltuvan ratkaisun.

”Lauhduttimien asentaminen myymälän julkisivuun ei ole mahdollista. Helenin toimittama lämpöpumppuratkaisu on tilankäytöllisesti erittäin hyvä.”

Lidlin jäähdytys

Kallion Lidliin asennettu kiinteistökohtainen jäähdytysjärjestelmä jäähdyttää liiketilat ja tuottaa kaukolämpöverkkoon uusiutuvaa kaukolämpöä.

Vastuullista energiatehokkuutta

Ympäristöystävällisyys kuuluu olennaisena osana Lidlin toimintaan. Myymälöiden laitevalinnat ja tekniset ratkaisut ovat keskeisessä osassa tuloksien aikaansaamisessa. Laurilan mukaan kiinteistökohtainen jäähdytys on ympäristöystävällinen valinta ja tukee heidän tavoitettaan.

Asiakkuuspäällikkö Tuomas Ojanperä Heleniltä nostaa Lidlin myymälän erinomaiseksi esimerkiksi energiatehokkaasta kokonaisratkaisusta. Kylmä- ja lämpöenergiat ovat läpi prosessin hallussa, eikä energioita hukata missään vaiheessa.

Energioita ei hukata missään prosessin vaiheessa.

”Myymälä saa tarvitsemaansa kylmäenergiaa, me otamme kylmäkoneiden lauhdelämmöt sekä kiinteistön jäähdytyslämmöt talteen ja johdamme ne kaukolämpöverkkoon.”

Helen tarjoaa Kaukojäähdytystä kiinteistöihin kaukolämpöverkon alueella Helsingin kantakaupungissa. Niillä alueilla, jotka eivät sijaitse kaukojäähdytysverkon alueella, jäähdytys tuotetaan paikallisesti Kiinteistöjäähdytyksenä, samaan tapaan kuin Helenin lämpöpumppulaitoksissa tehdään vähän isommassa mittakaavassa.

”Kaukolämpöverkko ulottuu laajalle alueelle ja lämmöt on otettavissa näin ollen talteen. Kaupan kohteissa on tarvetta jäähdytykselle ja niihin tämä toimintamalli soveltuu erinomaisesti, toki yhtä lailla muille toimialoille.”

Lidlin jäähdytys

Palvelusopimuksella käyttövalmiiksi

Lidlin myymälässä toteutettu malli perustuu Helenin kanssa tehtyyn palvelusopimukseen, jonka perusteella Helen tuottaa myymälän tarvitseman jäähdytyksen. LVIA-rakennuttaja Paula Skog Heleniltä avaa teknisen ratkaisun lähtökohtia.

”Kylmäkoneiden ja ilmanvaihdon jäähdytystarpeen perusteella tuotamme Lidlille 10-asteista vettä. Se tapahtuu kahdella lämpöpumppuyksiköllä, joiden yhteisteho on 500 kilowattia.”

Pumppujen lisäksi on yhden kuutiometrin puskurisäiliö, jonka vaikutuksesta lämpöpumppujen ei tarvitse käydä kaiken aikaa. Teknisesti kompakti ratkaisu vie tilaa noin 40 neliömetriä ja sopii hyvin sisätiloihin, missä laitteet ovat säältä ja katseilta suojassa. Myymälästä löytyi riittävä tila valmiina, johon laitteet sopivat ilman rakennusteknisiä muutostöitä.

Helen toimittaa ratkaisun avaimet käteen -periaatteella. Kiinteistössä tarvitsee varmistaa sähkönsyöttö ja tehdä tiettyjä teknisiä töitä, kuten läpimenoja. Lämpöpumput jalostaman lauhdelämmön Helen yhdistää ja siirtää kaukolämpöverkkoon.

”Kylmä on asiakkaalle ykkösasia, mutta energiatehokkaasti talteen otettava lämpö on iso plussa ja yksi malliesimerkki kiertotaloudesta.”

Lidlin jäähdytys

Lue lisää aiheesta

Yritykset