Kokemuksia / 17.9.2019

Aurinkosähkö, vesisähkö, uusiutuva kaukolämpö, kaukojäähdytys – Allas Sea Pool luottaa Helenin monipuolisiin uusiutuvan energian ratkaisuihin

Allas Sea Pool on ainutlaatuinen merikylpylä Helsingin sydämessä Kauppatorin kupeessa. Helenin uusiutuva energia pitää kylpylän avoinna ympäri vuoden.

Teksti: Marjukka Puolakka Kuvat: Milka Alanen

Allas Sea Pool pursuaa positiivista energiaa ympäri vuoden. Merivesialtaan lisäksi siellä voi uida ja polskia meren päällä kelluvassa lämminvesialtaassa ja lasten altaassa. Kolme sauna kutsuu löylyihin aamusta iltaan.

Terasseja on kolmessa kerroksessa, ja à la carte-ravintolasta aukeavat upeat näköalat. Liikuntasalissa on tarjolla niin hikijumppaa kuin Viiniä & Venyttelyä -tuntien rennompaa meininkiä. Sisäpihalle mahtuu jopa 2 000-päinen yleisö nauttimaan erilaisista tapahtumista.

”Haluamme olla avoin koko kaupungille. Vakiouimareiden lisäksi meillä käy paljon koululuokkia. Erityisen ylpeitä olemme kesäleiritoiminnasta, jossa lapset oppivat uintitekniikkaa ja hengenpelastusta sekä tutustuvat Itämeren suojeluun”, kertoo Allas Sea Poolin toimitusjohtaja Bodil Ståhl.

Altaan saunat ja altaat on avattu kesäkäyttöön vuonna 2016. Täyteen vauhtiin on päästy seuraavana vuonna, kun muut rakennukset valmistuivat. Allas on nopeassa ajassa löytänyt paikkansa yhtenä Helsingin merkittävimmistä nähtävyyksistä.

”Olemme todella iloisesti yllättyneitä Altaan ympärivuotisesta suosiosta. Uimareita meillä käy keskimäärin 700 päivässä, viime kesän ennätyspäivänä peräti 1 680”, Ståhl jatkaa.

Haaste: Ympärivuotinen toiminta vaatii fiksuja energiaratkaisuja

”Ulkomaalaisille on kovin eksoottista uida lumisateessa merivedessä tai 27 asteen lämminvesialtaassa. Tämä on myös turvallinen paikka aloittaa talviuintiharrastus, koska paikalla on aina uimavalvojat ja vedestä pääsee saunan lämpöön”, sanoo Allas Sea Poolin markkinointiviestintäpäällikkö Maia Söderlund.

Monipuolisen toiminnan pyörittämiseen tarvitaan energiaa.

”Asiakkaamme ovat hyvin valveutuneita. Siksi lähdimme alusta pitäen hakemaan ja kehittämään tänne fiksuja energiaratkaisuja. Haluamme olla vastuullisia energiankäyttäjiä. Kaikki on kiinni valinnoista”, Söderlund toteaa.

Allas Sea Pool ja Helen yhdistivät voimansa jo ennen Altaan rakentamisen aloittamista. Yhdessä etsittiin parhaat ratkaisut uusiutuvan energian hyödyntämiseen.

”Jo suunnitteluvaiheessa ideoimme aktiivisesti ja mietimme, miten voimme edistää molemmin puolin yhteistä tekemistä”, Bodil Ståhl huomauttaa.

Ratkaisu: uusiutuva energia tarjoaa useita vaihtoehtoja

Helen toimitti Allas Sea Poolille poikkeuksellisen laajan uusiutuvan energian kokonaisratkaisun.

”Lähdimme yhdessä rakentamaan energiatehokkaita keinoja ja toimenpiteitä, joilla saadaan paras mahdollinen lopputulos”, sanoo Helenin Myynti yrityksille -yksikön päällikkö Jyrki Eurén.

Allas Sea Poolin katolle rakennettiin oma aurinkovoimala, jonka 92 aurinkopaneelin tuottama sähkö lämmittää sekasaunan kiukaan kesäkuukausina. Muina aikoina siellä löylytellään sertifioidun vesisähkön voimalla.

”Allas sijaitsee Helsingissä paraatipaikalla. Se on hieno näyteikkuna aurinkosähkölle. Kaupunkilaiset huomaavat, että täällä on mietitty energia-asioita pitkälle”, Eurén jatkaa.

Miesten ja naisten saunojen kiukaat pitää lämpimänä sertifioitu vesisähkö, jolla katetaan myös Altaan kaikki muut sähköntarpeet.

”Lämminvesialtaan ja lasten altaan vesi pidetään noin 27-asteisena Helenin uusiutuvalla kaukolämmöllä, joka on nollapäästöistä. Sisätiloissa on käytössä kaukolämmön ohella kaukojäähdytys, joka tuotetaan sataprosenttisesti uusiutuvalla energialla”, kertoo Maia Söderlund.

Lopputulos: avoin keskustelu vie asioita eteenpäin

Altaan energiankäytöstä halutaan kertoa kaupunkilaisille ja muille kävijöille.

”Vastuullinen energiankäyttö on meille tärkeää. Altaan valotauluilla pyörivät uusiutuvan energian tiedotteet, ja tuomme asioita aktiivisesti esille myös somessa”, Söderlund toteaa.

Allas Sea Pool ja Helen haluavat yhdessä edistää kaupunkienergian käyttöä. Paikalleen ei jämähdetä, vaan asioita kehitetään koko ajan eteenpäin.

Energiakumppanuus on myös yhdessä ilottelua. Kesällä Allas Sea Poolilla vietettiin kaikille avointa Helenin Yhdistetään voimat -päivää. Se kokosi yhteen ison joukon kaupunkilaisia lapsiperheistä vanhempaan väkeen. Päivään mahtui monenlaista energistä tekemistä, ja se päättyi ilta-auringon alla Allsång på Allas -yhteislaulukonserttiin.

Merivesiallas keskellä pääkaupunkia on harvinaisuus, jota tullaan ihmettelemään ympäri maailmaa ympäri vuoden.

”Kysyntää tällaiselle toiminnalle riittää, ja käynnissä on useita laajennushankkeita. Suomessa uusia kohteita on suunnitteilla Turkuun ja Ouluun”, iloitsee Bodil Ståhl.

Lue lisää aiheesta

Yritykset