Kokemuksia / 18.2.2020

”Kiertolämpö on meille tehokkain ratkaisu pienentää hiilijalanjälkeä”

Helen tuottaa Kiertolämpöä teollisuuden ja kotitalouksien hukkalämmöistä. Korkeasaari otti Kiertolämmön käyttöönsä kesällä 2019.

Teksti: Marjukka Puolakka Kuvat: Milka Alanen

Korkeasaaren eläintarhan tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Syy on täysin selvä.

”Hiilineutraalius vaikuttaa selvästi maapallon villieläinlajien mahdollisuuksiin selviytyä. Korkeasaaren tehtävänä on suojella luonnon monimuotoisuutta, joten haluamme myös itse toimia ympäristöä kuormittamatta”, sanoo Korkeasaaren toimitusjohtaja Sanna Hellström.

Ennen kuin Korkeasaaressa alettiin käyttää Helenin Kiertolämpöä kesällä 2019, Eläintarhan toiminnan hiilijalanjäljestä 40 prosenttia tuli tilojen lämmityksestä. Kiertolämpö on hukkalämmöstä tuotettua täysin hiilivapaata kaukolämpöä.

”Kiertolämpö on meille ekologisin, tehokkain ja nopein ratkaisu hiilijalanjälkemme pienentämiseen. Se on konkreettinen ympäristöteko. On järkevää hyödyntää päästötöntä Kiertolämpöä siihen, että Korkeasaaressa ihmisillä ja eläimillä on lämmintä”, Hellström jatkaa.

Korkeasaari otti vuonna 2015 käyttöönsä ympäristöystävällisiin valintoihin ohjaavan Ekokompassi-ympäristöjärjestelmän, jonka avulla Hiilineutraali Korkeasaari 2030 -ohjelmaa jalkautetaan käytäntöön. Ekokompassi näkyy Korkeasaaressa monin tavoin, ja koko henkilökunta on sitoutunut sen toteutukseen.

”Pattereita lämmittää päästötön Kiertolämpö aina trooppisia tiloja ja eläinsuojia myöten. Lavallinen sähköauto kuljettaa tavaroita, ja valvojat liikkuvat sähköpotkulaudoilla ja -pyörillä. Kaikki eläintilojen loistelamput on vaihdettu ledeihin”, kertoo Korkeasaaren ympäristökasvattaja Marjo Priha.

Ekokompassi ohjaa myös jätteiden määrän vähentämistä, parempaa lajittelua ja vastuullisia hankintoja. Korkeasaarella on vahvat kansainväliset verkostot, joita tarvitaan lajien suojelutyössä.

Yksi Ekokompassi-teoista on päätös kompensoida henkilökunnan työmatkalennot ja lentoteitse tapahtuvat eläinkuljetukset.

”Haluamme näyttää mallia koko Helsingille ja myös muille eläintarhoille siitä, että hiilineutraalius on käytännön tekoja."

Korkeasaaren eläintarha on perustettu vuonna 1889. Sinne pääsee vesibussilla tai kävelysiltaa pitkin Mustikkamaalta.

Korkeasaaressa on noin 150 eläinlajia tundralta trooppiseen sademetsään ja aavikolle. Uusin tulokas on kennosammakko.

Korkeasaari osallistuu useiden uhanalaisten ja harvinaisten eläinten kasvattamiseen ja lisäännyttämiseen.

Saaressa on myös useita rakennuksia, vanhimpien joukossa Ravintola Pukki ja karhulinna.

Lue lisää aiheesta

Yritykset