Kokemuksia / 1.6.2020

Uudistettu Olympiastadion – Pohjoismaiden paras stadion ympäristöasioissa

Olympiastadion luottaa Helenin ympäristöystävällisiin energiaratkaisuihin sähkössä, lämmityksessä ja jäähdytyksessä.

Teksti: Jussi Eskola Kuvat: Skanska

”Olympiastadion on olemassa elämyksiä ja ikimuistoisia hetkiä varten”, stadionin markkinointi- ja viestintäjohtaja Marju Paju kertoo.

”Stadionille odotetaan vuosittain yli miljoonaa ihmistä. Heistä puolet on muita kuin suurtapahtumien asiakkaita: päivittäisiä liikunnan harrastajia, matkailijoita sekä toimi- ja kongressitilojen käyttäjiä. Tämä on monitoimistadion.”

Kentän ja katsomoiden lisäksi Olympiastadionilla on paljon muitakin paikkoja elämyksille.

Pohjoinen stadiontori

”Uusi pohjoinen stadiontori on upea kokonaisuus. Se on 5 380 neliön kokoinen suurin palvelualueemme, ja se voi toimia erillisenä tapahtumapaikkana. Siellä on toinen pääsisäänkäynneistä”, Paju kertoo.

Torni

”Stadionin tornin kolmannessa kerroksessa on ainutlaatuinen kokoustila, Vanha Selostamo. Tornin huippu 72 metrin korkeudessa on parhaita paikkoja ihailla Helsingin kaupunkimaisemaa. Suosittelen saapumaan myös illalla, jolloin kaupunki näyttäytyy tornista ilta-asussa.”

Tähtien käytävä

”Se on käytävä maan alla, ja kaikki urheilu- ja viihdetähdet saapuvat sitä pitkin stadionille. Haluamme, että starat jättävät oman puumerkkinsä sinne jollain tavalla. Ihmiset pääsevät tutustumaan käytävään opastetuilla kierroksilla.”

Vierailijakeskus ja Bistro Stadion

”Tornin sisäänkäynnin vierailijakeskus palvelee vierailijoita ja kaupunkilaisia päivittäin. Lounge sen yhteydessä on avoin kaikille. Meillä ei tarvita vip-korttia. Vierailijakeskuksessa on myös stadionin uudistettu ravintola. Siellä voi piipahtaa treenien tai stadionvisiitin yhteydessä, ja sinne tulee viikonloppubrunsseja ja yksityistilaisuuksia.”

Kokous- ja kongressitilat

”Uusitulle Olympiastadionille tulee 20 000 bruttoneliötä uutta tilaa. Maan alle tulee 150-paikkainen auditorio. Uudet kokous- ja kongressitilat tarjoavat ainutlaatuiset puitteet ikimuistoisille tilaisuuksille. Stadionilla on myös toimitiloja eri organisaatioiden ja yritysten käytössä.”

Liikunta- ja hyvinvointipalvelut

”Olympiastadionin liikuntatiloja voivat vuokrata esimerkiksi urheiluseurat ja työhyvinvointipalveluiden käyttäjät. Meille on tärkeää tarjota stadionia liikuntakäyttöön koko kansalle. Tulemme avaamaan ovemme myös täysin maksuttomille liikkumishetkille.”

Ympäristö ykkösenä

”Olemme varmasti Pohjoismaiden paras stadion ympäristöasioissa. Helen on ollut hyvin aktiivinen kumppani meille, kun olemme kehittäneet Olympiastadionin energiaratkaisuja”, stadionin kiinteistö- ja turvallisuuspäällikkö Ilkka Rautakivi kertoo.

Sähköautojen latauspisteitä tulee stadionin parkkipaikalle. Aurinkoenergian hyödyntämismahdollisuuksia selvitetään parhaillaan. Kiertotalous huomioidaan jätehuollon ratkaisuissa. Stadionin penkit ovat komposiittia, puun ja muovin sekoitusta.

Stadionin valaistuksessa siirrytään led-valoihin. Kentän valotehokkuus miltei kaksinkertaistuu, mutta käyttökulut putoavat kolmanneksella.

Nurmen lämmityksessä käytettiin aiemmin sähköä, mutta nyt on siirrytty energiatehokkaampaan Helenin kaukolämpöön. Myös sisätilat lämmitetään kaukolämmöllä, ja kesäisin ne viilennetään Helenin jäähdytyksellä.

”Merivettä ja kaukolämmön paluuvesiä käytetään jäähdytykseen. Tällä tavalla säästetään valtava määrä fossiilista polttoainetta”, Rautakivi kertoo.

Lue lisää aiheesta

Yritykset