Kokemuksia / 24.2.2022

Uusiutuva kaukolämpö lämmityksen perusrunkona

Helsingin Honkasuolle kohoaa parhaillaan rivitalokokonaisuus, jossa kokonaisvaltaiset energiaratkaisut rakennetaan uusiutuvan, älykkään kaukolämmön ympärille. As Oy Haapaperhosen Aarre näkee energiatehokkuuden yhtenä rakennuttamisen kulmakivenä, ja valitsi Helenin kumppanikseen, sillä samalta ovelta löytyy jo olemassa olevat uusiutuvan energian ratkaisut.

Rakennusasiaintoimisto Aarre Oy on arkkitehti Minna Aarnion ja hänen miehensä, rakennusinsinööri Jukka Reinikaisen perustama yritys, joka vastaa As Oy Haapaperhosen Aarre -kokonaisuuden rakennuttamisesta.

Energiakumppanuus yhteistyön pohjana

Honkasuon rakennuskohde on kaunis ja persoonallinen hirsirakenteinen rivitalokokonaisuus, jonka kaikissa valinnoissa on kiinnitetty huomiota ilmastovaikutuksiin, luonnonmukaisuuteen ja ekologisuuteen, tavoitteena "hiilinegatiivisuus." Konsepti haluttiin luoda valmiiden, heti käytettävissä olevien ratkaisujen pohjalta.

– Jokaisella asunnolla on oma hirsirunkonsa ja oma pihamökki. Kaikille asunnoille rakennetaan yhteinen pihasauna sekä parkkialue yhdeksälle autopaikalle, joissa jokaisessa on sähköauton latauspiste, Aarnio kertoo.

Koska talojen rakentamiseen käytetään täysin paljasta hirttä, ei seinien lämmönläpäisykertoimiin eli U-arvoihin saatu sen enempää tehoa kuin mitä hirrestä itsestään saa.

– Tarvitsimme siis vielä lisää uusiutuvaa energiaa ja Heleniltä sitä oli saatavissa, Aarnio toteaa.

Uusiutuva älykäs kaukolämpö kuukausimaksullisena palveluna

Jokaisen asunnon katolle asennetaan 16 aurinkopaneelia, joka tuottaa parhaimmillaan sähköä reippaasti yli asunnon kulutuksen. Näin aurinkosähkön ylituottoa voidaan hyödyntää esimerkiksi sähköautojen latauksessa. Jokaiseen asuntoon asennetaan myös ilmalämpöpumput.

– Ilmalämpöpumpuilla pystytään kesällä jäähdyttämään asuntoja omaa aurinkosähköä käyttäen, ja toisaalta taas kylmällä säällä auttamaan lämmitystä. Uusiutuva, älykäs kaukolämpö on perusrunko koko lämmityksessä, Aarnio sanoo.

– Älykäs kaukolämpöjärjestelmä tulee meille palveluna Heleniltä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kuukausimaksulla saamme koko järjestelmän palveluineen. Näin kokonaisuus on asukkaalle mahdollisimman helppo ja mukava. Tykkäämme pitää asioita yksinkertaisina ja selkeinä, joten jos yhdeltä luukulta saa kaiken tarvittavan, niin aina parempi, Aarnio jatkaa.

"Helenillä oli valmis, hyvä paketti"

Koska asunnot rakennetaan Helsinkiin ja kaikissa rakentamiseen liittyvissä töissä ja valinnoissa halutaan suosia mahdollisimman paljon paikallisia toimijoita, oli Helenin valinta yhteistyökumppaniksi Aarniolle ja Reinikaiselle itsestään selvä asia.

– Helenillä oli valmis, hyvä paketti. Heillä on energiakumppanuuteen keskittyvä konsepti ja kumppanuus kiinnostaa meitä kaikissa rakentamiseen liittyvissä asioissa, Aarnio kertoo.

– Helenillä on kehittämishalua ja kunnianhimoisia tavoitteita myös ilmaston ja hiilitehokkuuden kannalta. On kiva olla tekemässä yhdessä töitä näiden asioiden eteen, koska kaikkia tarvitaan. Tämä ei ole yksin Helenin asia, vaan meidän kaikkien. Se on kumppanuutemme lopputulos, että onnistumme tässä, Aarnio painottaa.

As-Oy-Haapaperhosen-Aarre_02_helen.fi_781x414px.jpg


Hiilinegatiivisten asuntojen suunnittelua ja rakennuttamista

Rakennusasiaintoimisto Aarre Oy:n kehitys- ja suunnittelutyön tuloksena Honkasuolle syntyi yhteensä seitsemän hirsirunkoisen asunnon rivitalohanke.

– Perustimme tämän yrityksen vuoden 2018 IPCC:n ilmastoraportin julkaisun jälkeen. Totesimme Jukan kanssa, että emme voi jatkaa suunnittelua ja rakennuttamista samalla tavalla kuin siihen saakka oli tehty. Päätimme, että meidän täytyy kantaa kortemme kekoon ja ryhtyä kehittämään uutta rakennuskonseptia ja sitten vielä toteuttaakin se, koska käsiä heiluttamalla tämä homma ei korjaannu, Aarnio muistelee.

As-Oy-Haapaperhosen-Aarre_05_helen.fi_781x414px.jpg

Tutustu Helenin lämmitysratkaisuihin taloyhtiöille