Kokemuksia / 22.11.2022

Maalämpöratkaisu lämmöntalteenotolla osana Energiaremonttia

As Oy Talin Puistotie 9 on Helsingin Pitäjänmäellä sijaitseva kerrostaloyhtiö. Taloyhtiössä on 33 asuntoa kahdessa talossa, asuinpinta-alaa yhteensä noin 2500 neliömetriä. Talin golfkentän vieressä sijaitseva taloyhtiö täyttää kohta 25 vuotta. Taloyhtiön hallituksessa havahduttiin jokunen vuosi sitten tilanteeseen, että talon lämmityskeskus alkaa olla käyttöikänsä lopussa ja taloautomaatiokin kaipaisi uudistusta. Taloyhtiö oli kaukolämmön piirissä. 

– Erilaisia vaihtoehtoja punnittiin, ja päädyttiin hankkimaan Heleniltä maalämpöratkaisu lämmöntalteenotolla. Lisäksi pakettiin tuli sähköautojen latauspaikat, taloyhtiön osakas ja isännöitsijä Veikko Kanerva kertoo.

Lämmöntalteenotto energiatehokkuuden tukena

Helenin Energiaremontti on avaimet käteen -palvelu, jonka avulla taloyhtiö voi leikata lämmityksen kustannuksia, varustautua sähköautojen latauspisteillä sekä hankkia vaikkapa oman aurinkovoimalan.

Talin Puistotie 9:ssä haluttiin lämmitysjärjestelmän uusinnan yhteydessä pienentää energiakuluja. Saatujen tarjouksien joukosta Helenin erotti edukseen, että he tarjosivat pakettiin poistoilman lämmöntalteenottojärjestelmän, jonka katsottiin tuovan kokonaisetua energiatehokkuuteen. Lisäksi toimitusmalli herätti kiinnostusta.

As-Oy-Talin-Puistotie-9-02


– Saimme muitakin tarjouksia, jotka olivat hinnaltaan samanlaisia, mutta Helenin tarjouksessa kiinnosti palvelumalli. Helen vuokraa meille järjestelmää, eli me maksamme kuukausimaksua ja Helen huolehtii laitteiston ylläpidon, Kanerva kuvailee.

Sopimuskausi on tässä järjestelyssä 20 vuotta, ja sen jälkeen laitteisto siirtyy taloyhtiön omistukseen. Lämpökaivoille luvataan kestoikää paljon tätä enemmän, joten laitteiston uusimisella voidaan tulevaisuudessa jatkaa käyttöikää.

– Samassa yhteydessä asennettiin myös kymmeneen asuntoon Helenin Kiinteistövahti, jolla voimme seurata koko yhtiön lämpötiloja, ettemme lämmitä esimerkiksi liikaa, Kanerva kertoo.

”Palvelumallissa taloyhtiö pääsee tosi helpolla”

Energiaremontti on nyt siinä vaiheessa, että taloyhtiöstä on muutama viikko sitten katkaistu kaukolämpö ja asunnot ovat täysin maalämmön varassa. Lämmöntalteenotto on vielä viimeistelyjä vaille valmis. Kun se valmistuu, maalämpökaivosta ei tarvitse enää ottaa niin paljoa tehoa irti, jolloin laitteiston käyttöikä pitenee.

– Kaikki on mennyt yllättävän helposti. Markkinan kuumentuminen aiheutti tietysti pieniä viivästyksiä, mutta ei se taloyhtiölle erityisempää haittaa aiheuttanut. Kyllä me sitä laskimme, että tämä on kannattava investointi, Kanerva kertoo.

– Palvelumallissa taloyhtiö pääsee tosi helpolla. Taloyhtiö ei ole mikään insinööritoimisto, vaan tuotamme asumispalveluja. Tämä kokonaispaketti oli meille helppo ja ennen kaikkea turvallinen ratkaisu, Kanerva päättää.

Lue lisää aiheesta

Taloyhtiöt Lämpö