Kokemuksia / 17.8.2022

Telian datakeskus lämmittää jatkossa helsinkiläiskoteja hukkalämmön talteenoton avulla

Helsingin Pitäjänmäessä sijaitseva Telia Helsinki Data Center on Pohjoismaiden suurin avoin datakeskus. Se on suunniteltu alusta asti energiatehokkuutta ja kestävää kehitystä ajatellen. Helen on ollut kumppanina keskuksen energia-asioissa aina sen alkutaipaleelta, ja parhaillaan datakeskuksella on käynnissä hukkalämmön talteenoton viimeistelyvaihe. Projektin lopputuloksena kaukolämpöverkkoon ohjattu hukkalämpö lämmittää jatkossa parhaimmillaan yli 20 000 helsinkiläisen kotia.

Telia Helsinki Data Center on avoin ja kaupallinen datakeskus. Tämä tarkoittaa, että yritykset voivat vuokrata sen palveluita tarpeidensa mukaan. Datakeskuksen asiakkaat ovat vaihtelevia ja vaihtelevan kokoisia.

- Datakeskus palvelee oikeastaan kaikkia. Kuka tahansa voi vuokrata meiltä palveluita ja räkkitilaa aina neljännesosa-räkistä kokonaiseen konesaliin asti, kertoo Telia Finlandin tuotantotilojen jäähdytys- ja prosessiautomaatiovastaava Joni Solakuja.

Hukkalämmön talteenotto suunnitelmissa alusta asti

Suuri datakeskus tuottaa paljon hukkalämpöä. Konesaleissa toimivat palvelimet käyttävät paljon sähköä, ja suurin osa niiden käyttämästä sähköstä muuttuu lämmöksi. Kaikilla tavoilla parasta on, että lämpö saadaan valjastettua hyötykäyttöön. Kun nyt käynnissä oleva datakeskuksen hukkalämmön talteenottoprojekti on viety loppuun, Telia Helsinki Data Centerin hukkalämpö hyödynnetään Helsingin kaukolämpöverkossa.

- Hukkalämmön talteenotto vahvistaa meidän osuutta yhteiskunnasta. Julkisissa keskusteluissa on ollut viime aikoina tapetilla hiilivoimaloiden alasajo. Tällainen projekti auttaa vähentämään Helsingin hiilivoimatarvetta ja mahdollistaa kilpailukykyisemmän hinnan lämmitykselle, Solakuja pohtii.

Hukkalämmön talteenotto on huomioitu hyvin datakeskuksen suunnittelussa. Rakennussuunnitelmissa on ollut aluista asti mukana tila-, sähkö- ja putkiliitäntävaraukset talteenottoa varten.

Keskusteleva kumppani 

Kumppaniksi toteutukseen valikoitui Helen, sillä molemmat yritykset ovat matkalla kohti hiilineutraaliutta, ja haluavat toimia suunnannäyttäjinä omilla aloillaan.

- Helen osoitti alusta asti omaa innokkuutta ja kyvykkyyttä tuottaa meille lämmön talteenottopalvelun nimenomaan palveluna. He hoitavat käytännössä kaiken ja maksavat meille talteen otetusta hukkalämmöstä. Meille tämä on todella helppoa, Solakuja kiittelee.

Solakuja kertoo yhteistyön sujuneen Helenin kanssa kaiken kaikkiaan loistavasti. Heleniltä on löytynyt projektin aikana ymmärrystä myös Telian toimialasta.

- Yhteistyö on sujunut loistavasti, Solakuja kehuu.

HelenxTelia_Solakuja.jpg


Kaikki hyötyvät

Hukkalämmön talteenotto Telia Helsinki Data Centerillä tuo hyötyä kaikille osapuolille. Veromuutoksen myötä datakeskus pääsee lämmön talteenoton avulla alempaan sähköveroluokkaan. Se on ollut investoinnille merkittävä taloudellinen kannuste.

- Yleisesti puhutaan, että hyvä takaisinmaksuaika investoinnille olisi noin 5–10 vuotta. Tässä tapauksessa puhutaan Telian osalta noin vuoden takaisinmaksuajasta, Solakuja ylistää hankkeen taloudellista kannattavuutta.

Suunnannäyttäjänä luomassa uutta

Tavoitettavuus on ollut Telialle keskeinen arvo datakeskuksen toteuttamisessa. Telia Helsinki Data Center sijaitsee tyypillisestä poikkeavasti keskellä kaupunkia. Solakuja toteaa, että konesalit mielletään monesti kovin muusta irrallisina asioina, joita rakennetaan keskelle metsää.

- Totuushan on kuitenkin se, että täällä pyörii yhteiskuntamme kannalta oleellisia palveluita. Se, että me ollaan tällaisessa keskeisessä lokaatiossa, mahdollistaa meille myös sen, että voimme antaa enemmän. On erittäin hienoa olla edelläkävijä, Solakuja toteaa.

Lue lisää aiheesta

Yritykset