Kokemuksia / 28.11.2023

Energiaremontilla kohti monipuolista ja paikallista energiantuotantoa

Asunto Oy Vihertöyry on Espoon Viherlaaksossa sijaitseva kahden talon kerrostaloyhtiö. Taloyhtiössä on huoneistoja yhteensä 57 ja asukkaita vajaa sata. Energiaratkaisuihin liittyvät toimenpiteet nousivat taloyhtiön osakkaiden keskusteluihin vuonna 2018, kun taloyhtiössä aloitettiin tekemään linjasaneerausta. Helenin toteuttamaan kokonaisvaltaiseen Energiaremonttiin päädyttiin lopulta muutama vuosi myöhemmin.

Vihertöyryssä aloitettu linjasaneeraus toimi lähtökohtana taloyhtiön energiaratkaisujen uudistamisen suunnittelulle. Keskiössä oli maalämpöratkaisun hankinta, josta oli kuultu hyviä kokemuksia naapuritaloista.

– Asukkaat kyselivät, että miksi meille ei tehdä maalämpöä, kun naapuritaloihinkin on tehty, kertoo As Oy Vihertöyryn osakas ja entinen taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Berit Falksted.

Kun energiakysymykset lopulta nousivat otsikoihin muutama vuosi myöhemmin, alettiin myös Vihertöyryssä määritellä tarkemmin tarvittavan, taloyhtiön energiatehokkuutta edistävän remontin laajuutta.

Maalämpöä, aurinkosähköä ja latauspaikkoja

Helenin Energiaremontti oli Vihertöyryssä vaihtoehtona jo ensi metreiltä, ja lopulta tarjousten jälkeen taloyhtiössä päädyttiin etenemään juuri Helenin kanssa. Energiaremontti on Helenin tarjoama kokonaisratkaisu, jolla taloyhtiö voi parantaa energiatehokkuutta, säästää energiakustannuksissa ja kohottaa samalla asumisen mukavuutta. Asiakkaalle laaditaan kattava Energiaremonttiselvitys, jossa Helen laskee dataan pohjautuen soveltuvimman ja eniten etuja tuovan kokonaisratkaisun. Ratkaisu tarjotaan aina avaimet käteen -toimituksena.

– Meillä oli maalämpö heti itsestään selvänä mukana, ja lisäksi mietittiin myös aurinkosähköä. Epävarmuudet energiamarkkinoilla vaikuttivat siihen, että taloyhtiössä haluttiin monipuolista ja paikallista energiantuotantoa. Silloin aurinkosähkö tuli mukaan, taustoittaa hankkeen projektijohtajana toiminut Risto Partanen, jolla on pitkä kokemus vastaavien projektien läpiviennistä.

Lämmön talteenotolla varustetun maalämpöratkaisun ja aurinkosähkön lisäksi Vihertöyryssä Energiaremonttiin sisältyi sähköautojen latauspaikkojen rakentaminen pysäköintialueelle. Taloyhtiö hankki myös sähkösopimuksen Heleniltä.

Toimivat ratkaisut luotettavalta kumppanilta

Lokakuussa 2023 Vihertöyryn Energiaremontti on viittä vaille valmis. Käyttöönotetut ratkaisut ovat toimineet Partasen mukaan kuten pitääkin, vaikka järjestelmän toimintaa voidaankin tarkastella kokonaisuutena vasta vuoden kuluttua. Partanen muistuttaa samalla, miten energiatehokkuuteen vaikuttavat monet tekijät, sähkön hinnasta korkotasoon.

– On varmaa, että hyöty tulee olemaan vähintään budjetoitu, mutta miten iso se lopulta on, riippuu monista taloyhtiöstä riippumattomista asioista.

Yhteistyö Helenin kanssa saa niin Partaselta kuin Falkstediltakin kiitosta ensimmäisistä esittely- ja infotilaisuuksista asti.

– Yhteistyö on sujunut mutkattomasti. Osakkaat ovat tienneet alusta saakka missä mennään, kertoo Falksted tyytyväisenä.