Kokemuksia / 31.3.2023

Kaukojäähdytys monikäyttöisten tilojen tukena

The Train Factory -nimellä tunnettu konepajaympäristö Helsingin Vallilassa on parhaillaan saamassa uuden elämän helsinkiläisten omana olohuoneena. Historiallisesti merkittävä kiinteistökokonaisuus tulee sisältämään jatkossa toimistoja, ravintoloita, liikuntatiloja ja esiintymisareenoita. Tilat ja toimistot on uusittu rakennuksen arkkitehtuuri ja ainutlaatuinen olemus huomioiden. Yksi tärkeistä asioista rakennusten uutta käyttöä suunnitellessa ovat olleet energiaratkaisut.

Helen mukaan keskusteluihin varhaisessa vaiheessa

Yli satavuotiasta VR:n entistä konepajan aluetta on ollut mukana tekemässä Serrasorte Oy projektinjohtokonsultin roolissa. Serrasorten toimitusjohtaja Jarkko Peltola kertoo valtavan tilakokonaisuuden energiaratkaisuista.

– Ensimmäisenä mietimme lämmityksen ja jäähdytyksen ratkaisuja. Helen tuli heti alkuvaiheessa mukaan keskusteluihin. Se helpottaa meitä, että on yksi yhteistyökumppani, joka pystyy toimittamaan meille kaikki energianlähteet, mitä me täällä tarvitsemme, Peltola kiittelee.

Näin valtavassa projektissa tehdään isoja kustannuksia sitovia päätöksiä hyvin varhaisessa vaiheessa projektia.

– Kaukolämmöstä sopiminen oli ensimmäinen lähtökohta, koska VR:n vanhalla konepajalla oli kaukolämpö jo valmiina ja tiloissa oma lämmöntuotto ei ollut mahdollista. Kaukojäähdytyksen osalta käytiin keskustelua ja todettiin että se on näissä tiloissa monikäyttöisyydenkin takia tärkeä, Peltola muistelee.

Sopivat energiaratkaisut tila ja aikataulu huomioiden 

Helenin energiaratkaisut tilankäytöllisesti ovat olleet ratkaisevassa asemassa. The Train Factoryllä on pystytty tuomaan lämmön ja jäähdytyksen jakelu keskitetysti yhteen pisteeseen. On koko kiinteistön etu, että kaikki 20 000 neliömetriä pystytään palvelemaan yhdestä pisteestä käsin.

– Heleniltä löytyy hyvin ammattitaitoa tämmöiseen haastavaan kohteeseen. Osaavan henkilöstön kautta saamme sopivat ratkaisut niin tilallisesti kuin aikataulullisestikin. Heidän kanssaan on hyvä sopia asioista, Peltola summaa.

– Heillä on teknologia ja ympäristölliset tavoitteet, jotka tukevat myös meidän tavoitteitamme. Uskallan suositella, Peltola päättää.

Lue lisää aiheesta

Yritykset