• Helen on varautunut sähkön ja lämmön toimittamiseen myös poikkeustilanteissa. Lue lisää

Kilpailuta sähkö ja säästä sähkölaskussa

Haluatko pienemmän sähkölaskun? Sähkön kilpailutus kannattaa, asuitpa kerrostalossa tai pientalossa, ja se on helppoa ja ilmaista. Helenin kilpailukykyisiä sähkötuotteita ja niiden hintoja voit vertailla Tee sähkösopimus -sivulla.

Sähkön hintavertailu kannattaa

Kun kilpailutat sähkösopimuksen, voit säästää kymmeniä tai jopa satoja euroja vuodessa. Säästön määrä riippuu sähkön kulutuksestasi ja markkinoiden hintatilanteesta. Sähkölasku koostuu sähköenergian myynnistä ja sähkön siirrosta. Näistä sähkön myynnin osuuden voi kilpailuttaa.

Kilpailuttaessasi sähkön kiinnitä huomio hinnan lisäksi seuraaviin seikkoihin:

Lisäksi valintakriteerinä voi olla esimerkiksi yrityksen luotettavuus ja vastuullisuus tai asiakastyytyväisyys.

Kilpailutus on ilmaista ja vaivatonta

Sähkön kilpailuttaminen ei maksa mitään ja voit tehdä sähkön hintavertailun niin usein kuin haluat. Poikkeuksena tästä on määräaikainen sopimus, joka sitoo sinut sähkönmyyjään sopimuskauden loppuun saakka. Kun määräaikainen tilauksesi päättyy, voit jälleen kilpailuttaa sähkönmyyjän.

Sähkön kilpailutus kannattaa

Minkä osan sähkölaskusta voi kilpailuttaa?

Sähkölaskulla näkyvä sähkön hinta koostuu sähköenergian myynnistä, sähkön siirrosta ja lakisääteisistä veroista. Voit kilpailuttaa sähkölaskustasi sähkön myynnin osuuden, joka on n. 40 % sähkölaskun kokonaissummasta. Sähkön myynti vapautui kilpailulle vuonna 1998 ja siitä alkaen kuluttajat ovat voineet ostaa käyttämänsä sähkön vapaasti haluamaltaan myyjältä mistä päin Suomea tahansa.

Sähkön kilpailuttaminen ei vaikuta sähkön siirtohintaan, eikä sähkön siirron osuutta voi kilpailuttaa. Sähkön siirto on laillista monopolitoimintaa ja paikallinen jakeluverkkoyhtiö määrittää sähkön siirtohinnan. Siirtohinta on sama riippumatta siitä, miltä sähkönmyyjältä ostat sähkösi.

Jos kilpailutat sähkön myynnin osuuden, saat erilliset laskut sähkönsiirrosta ja sähköenergiasta. Jos sähkön myynti ja siirto laskutetaan samalla laskulla, on myynnin ja siirron maksuosuudet kuitenkin eriteltävä. Myös verojen osuus tulee eritellä sähkölaskussa.

Miten kilpailutan sähkön?

Sähkösopimuksen kilpailutus tehdään vertailemalla eri sähkönmyyjien sähkötarjouksia ja tekemällä uusi sähkösopimus valitun myyjän kanssa. Sähköyhtiöt hoitavat myyjän vaihtamiseen liittyvät toimenpiteet puolestasi. Uusi sähkönmyyjäsi sanoo irti nykyisen sopimuksesi ja tarkistaa tarvittavat sähkön käyttöpaikkaa koskevat tiedot verkkoyhtiöltäsi.

Hyödyllisiä tietoja kilpailutettaessa ovat:

  • Kulutusarvio vuosittaisesta sähkönkulutuksesta
  • Asunnon lämmitysmuoto (kaukolämpö, sähkölämmitys vai jokin muu)
  • Nykyisen sähkönmyyjän nimi 
  • Paikallisen verkonhaltijan eli sähkön siirtoyhtiön nimi
  • Käyttöpaikan pääsulakkeen koko. Valitse 3x25A (yleisin), jos et ole varma sulakkeesta

Löydät kyseiset tiedot sähkölaskultasi.

Helenin sähkösopimuksia ja kilpailukykyisiä hintoja voit vertailla Tee sähkösopimus -sivulla.

Jaa: