Kaukojäähdytystä kerrostalossa

Töölöläisasunnon pattereissa Eteläisellä Hesperiankadulla virtaa viileää tekniikkaa.

 

Kaukojäähdytetty kerrostalo Töölössä

Kun Tapio Saarinen muutti vaimonsa kanssa taloyhtiöön viisi vuotta sitten, kaukojäähdytys oli heille uusi asia. Edellisissä kodeissa kesän kuumuutta torjuttiin tuulettimien avulla tai pitämällä ikkunoita auki. Nyt asunnossa oleva kaukojäähdytyslaitteisto pitää huolen siitä, että lämpötila pysyy jatkuvasti mukavana. 

Helposti viileäksi

Kaukojäähdytys on kustannus- ja energiatehokas kodin viilentäjä. Kun taloyhtiö haluaa liittyä kaukojäähdytykseeen, ensimmäiseksi selvitetään LVI-suunnittelijan avulla kohteen jäähdytystehotarpeet ja valitaan tekniset ratkaisut, jolla jäähdytys jaetaan huoneistoihin. 

Kun kaukojäähdytysjärjestelmä on taloon kerran asennettu ja säädetty, on sen käyttö asukkaalle vaivatonta. Tapio Saarisen kotona järjestelmä näyttäytyy ainoastaan huoneiden katonrajaan asennetuissa jäähdytysyksiköissä.

”Aluksi laitteet näyttivät kömpelöiltä, mutta äkkiä niihin tottui. Viimeistään ensimmäisenä kesänä niiden ulkonäkö unohtui, kun huomasimme, miten vaivattomasti koti viilenee niiden ansiosta”, Saarinen kertoo.

Asukkaiden edellytetään pitävän huoneissa olevat päätelaitteet puhtaina pölystä, mutta muusta ei tarvitse asukkaiden huolehtia itse.

”Kaikki säädöt hoidetaan taloyhtiön puolesta ihan jo siksikin, että järjestelmää säädettäessä on otettava koko talo huomioon”, kertoo Eteläisen Hesperiankatu 4:n isännöitsijä Ari Kuosma.

Eteläisellä Hesperiankadulla ilmanvaihto- ja lämmitysjärjestelmiä säädetään erillisillä termostaateilla, joten sisälämpötilan saa pidettyä samanlaisena ympäri vuoden. Lämmitys hoituu kaukolämmöllä ja asuntojen kaikissa huoneissa olevan, säädettävän lattialämmityksen avulla.

Lue koko juttu Helen-lehdestä 2-2014