Taloyhtiön energiatehokas lämmitys

Säästä jopa 10 % taloyhtiön lämmityskuluissa Kiinteistövahdilla

Kiinteistövahti auttaa taloyhtiön lämmityksen optimoinnissa. Se parantaa asuinmukavuutta, tuo säästöjä lämmityskustannuksiin ja tekee asumisesta ilmastoystävällisempää. Palvelu on saatavilla kaikkialle Suomeen kaiken kokoisiin ja tyyppisiin taloyhtiöihin. Kiinteistövahti on käytössä jo 50 000 asunnossa eri puolilla Suomea.

Oletko jo Kiinteistövahti-asiakas? Kirjaudu sisään

Datan avulla tehokkaampaa lämmitystä

Kiinteistövahdin teho perustuu datan tehokkaaseen hyödyntämiseen.

Lämpötila- ja ilmankosteustietoa analysoimalla on mahdollista selvittää, milloin rakennusta lämmitetään liikaa ja milloin liian vähän.

Kiinteistövahti tietää, miten nämä tilanteet korjataan.

Katso, miten Kiinteistövahti toimii
Laske hinta taloyhtiöllesi

Näin Kiinteistövahti toimii

  1. Taloyhtiön asuntoihin asennetaan huomaamattomat anturit, jotka mittaavat lämpötilaa ja ilmankosteutta.
  2. Mitattu data menee Helenin pilvipalveluun, jossa sitä analysoidaan.
  3. Datan perusteella Kiinteistövahti ohjeistaa taloyhtiötä säätämään lämpötilaa. Palvelu antaa myös reaaliaikaiset ilmoitukset poikkeavista lämpötila- ja kosteusarvoista.
  4. Isännöitsijä, taloyhtiön hallitus ja huoltoyhtiö voivat seurata dataa ja palvelun suosittelemia toimenpiteitä verkkopalvelun kautta tai kuukausittain toimitettavasta raportista.

Lämpötilojen hallinta helpottui Kiinteistövahdin avulla

Riihimäen kaupungin vuokra-asuntoja hallinnoiva Kotikulman Kiinteistöpalvelut Oy on pystynyt laskemaan patteriverkoston menoveden lämpötilaa useissa kiinteistössä Kiinteistövahdin avulla. Myös lämpötilaan liittyvien asukaspalautteiden käsittely on nopeutunut.

"Aikaisemmin lämpötilojen hallinta on ollut mutun pohjalla. Nyt olemme saaneet siihen datan rinnalle", kertoo projektipäällikkö Matti Sinisalo Kotikulman Kiintestöpalvelut Oy:stä.

Miksi Kiinteistövahti?

Tuo säästöjä lämmityskustannuksiin

  • Kiinteistövahdin tuoma säästö on tyypillisesti 5-10 % taloyhtiön lämmityskustannuksista.

Parantaa asumismukavuutta

  • Asuntojen sisälämpötila säilyy tasaisena koko lämmityskauden kaikkialla kiinteistössä.

Auttaa kiinteistön arvon säilyttämisessä

  • Kiinteistövahti pidentää rakennuksen elinkaarta.

Lisää asumisen huolettomuutta

  • Kiinteistövahti tunnistaa piileviäkin ongelmia, joita ei välttämättä voi vielä silmin havaita. Tällaisia voivat olla esimerkiksi ilmankosteuteen liittyvät ongelmat.

Pienentää taloyhtiön ilmastovaikutuksia

  • Turhaa lämmitystä karsimalla taloyhtiön energiankulutus pienenee. Kiinteistövahti mahdollistaa taloyhtiölle helpon ja vaivattoman ilmastoteon.

Kiinteistövahdin käyttöönotto on helppoa

Vie asia taloyhtiön hallitukselle

Pyydä tarjous ja palvelun esittely yhteydenottolomakkeen kautta.

Tilaus

Isännöitsijä tilaa palvelun taloyhtiön hallituksen puolesta.

Toimitus

Helen toimittaa mittarit, asennusohjeet ja tiedotepohjat isännöitsijälle.

Asennus ja käyttöönotto

Huoltoyhtiö asentaa mittarit asuntoihin ja isännöitsijä ottaa palvelun käyttöön.

Toimenpide-ehdotukset

Huoltoyhtiö tekee muutokset kiinteistön lämmönohjaukseen palvelun tuottamien toimenpide-ehdotusten pohjalta.

Raportit ja ilmoitukset

Isännöitsijä ja taloyhtiön hallitus voivat seurata sisälämpötilatietoja ja palvelun suosittelemia toimenpiteitä lämmityksen ohjaamiseen verkkopalvelun kautta tai kuukausittain toimitettavasta raportista.

Kiinteistövahti yli 2000 Hekan kerrostaloon

"Hekan tavoitteena on saada paremmat tiedot asuntojen olosuhteista ja siten parantaa asukkaiden asumisoloja samalla energiatehokkuutta lisäten."

   

Vesa Jurmu
Helsingin kaupungin asunnot Oy

Kiinteistövahti otetaan käyttöön Helsingin kaupungin asunnot Oy:n kiinteistöissä, joissa on noin 48 000 asuntoa. 

Lue lisää

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä!

Jätä yhteystietosi, niin asiantuntijamme ovat sinuun yhteydessä.

Jos haluat hankkia Kiinteistövahti-palvelun useampaan taloyhtiöön, kerro se tässä.

Usein kysyttyä Kiinteistövahdista

Kyllä toimii. Palvelu ei ole suoraan yhteydessä automaatioon, vaan kertoo miten sen asetuksia kannattaa korjata. Pääsääntöisesti kaikissa automaatiojärjestelmissä on aseteltavissa oleva säätökäyrä eli taulukkosäätö, joka ohjaa lämmitystä. Kiinteistövahti kertoo miten säätökäyrän asetusarvoja kannattaa muuttaa lämmityksen optimoimiseksi.

Sopii. Suosittelemme Kiinteistövahtia myös rakennuksiin, joissa on uusi lämmönvaihdin. Kiinteistövahti auttaa lämmönvaihtimen säätämissä sopivaksi rakennukselle ja auttaa tunnistamaan takuun piiriin kuuluvat muutosvelvoitteet ajoissa.

Huoneistokohtaiset ratkaisut eivät yleisesti ottaen ole suositeltavia asunnoissa, joissa on taloyhtiökohtainen keskitetty lämmitysjärjestelmä. Ilmalämpöpumpulla ja muilla vastaavilla ratkaisuilla lämmittäminen on lähtökohtaisesti kalliimpaa kuin keskitetyllä lämmitysjärjestelmällä.

Jos taloyhtiön järjestelmän asetukset eivät palvele tarkoitustaan tai järjestelmä on epätasapainossa, on ymmärrettävää, että asukkaat voivat päätyä asuntokohtaisiin ratkaisuihin. Kiinteistövahti auttaa tunnistamaan epäkohdat ja vähentämään asuntokohtaisten ratkaisujen tarvetta.

Kyllä. Palvelu on saatavilla koko maassa.

Maalämpökohteiden lämmitystä ohjataan tyypillisesti samaan tapaan kuin kaukolämmitettyjä rakennuksia. Kiinteistövahti auttaa yhtä lailla parantamaan maalämpöjärjestelmän tehokkuutta.

Kun mittapisteitä on vähintään 30 % asunnoista, pystyy palvelu tuottamaan luotettavan kokonaiskuvan lämmitysjärjestelmän ja energiatehokkuuden osalta, ja ehdottamaan riittävän tarkkoja toimenpidesuosituksia. Pienempi määrä mittapisteitä ei tuota riittävän kattavaa ja luotettavaa ymmärrystä koko rakennuksen lämmitysjärjestelmän ja energiatehokkuuden kuvaamiseksi, sillä huoneistokohtaiset ratkaisut ja asukkaiden käyttäytyminen vaikuttavat helposti kokonaiskuvaan. 

Lähtökohtaisesti huoneistojen lämpökäyttäytyminen on varsin yhtenäistä, joskin etäisyys lämmönjakohuoneesta ja huoneistojen suhteelliset ulkopinta-alat sekä niiden ilmansuunnat vaikuttavat jonkin verran. Joidenkin rakennusten osalta saatetaan tarvita lisämittapisteitä luotettavan mittaustuloksen saamiseksi.

Lämpötila- ja ilmankosteustiedot kaikista asunnoista mahdollistavat selkeämmän kuvan patteriverkoston tasapainotilanteesta ja puhtaudesta sekä ilmankosteudesta. Poikkeava kosteustieto kertoo pahimmillaan vesivahingosta tai ilmanvaihdon riittämättömyydestä. Käytännössä patteriverkoston epätasapainotilanne havaitaan isoista huoneistojen välisistä sisälämpötilaeroista.

Suosittelemme sijoittamaan mittapisteet ensisijaisesti rakenteellisesti kylmimpiin asuntoihin ja jakamaan loput mittapisteet tasaisesti talossa.

Rakenteellisesti kylmimmät asunnot huomioimalla varmistetaan kaikille asukkaille riittävä lämmitys. Näitä ovat tyypillisesti kulma-asunnot, ylimpien ja alimpien kerrosten asunnot, vähiten auringolle altistuvat asunnot sekä muuten suhteellisesti paljon ulkoseinäpinta-alaa sisältävät asunnot.

Mikäli asukas tai asunnon omistaja ei syystä tai toisesta halua mittaria asuntoonsa, suosittelemme sijoittamaan sen seuraavaksi lähimpään asuntoon.

Mittapisteet mittaavat valituista asunnoista tunnin välein lämpötilaa ja suhteellista ilmankosteutta.

Anturi asennetaan seinälle n. 150 cm korkeudelle lattiasta. Anturissa on valmiina kaksipuolinen teippi, jolla se on helppo kiinnittää seinälle.

Erityisen tärkeää on huomioida, etteivät ulkopuoliset lämmön- tai kosteudenlähteet pääse vaikuttamaan mittaukseen. Mittaria ei tule sijoittaa lämpöpatterin yläpuolelle, kylpyhuoneeseen tai kylpyhuoneen oven läheisyyteen, ikkunan viereen, paikkaan johon osuu suora auringonvalo, keittiöön tai lähelle kodinkoneita tai elektronisia laitteita.

Mikäli mahdollista, suosittelemme sijoittamaan anturin aina paikkaan, jossa asukkaat viettävät aikaa ja jossa on lämpöpatteri. Olo- tai makuuhuone on siis parempi kuin eteinen.

Palvelun toimituksen yhteydessä toimitetaan kuvalliset asennusohjeet.

Palvelu ei tee ehdotettuja muutoksia itsestään. Toimenpiteiden tarve on harvoin jatkuvaa.

Säästöt riippuvat taloyhtiönne lähtötilanteesta. Useimmiten asuinrakennuksissa ilmenee ylilämpöä suhteessa suositeltuun ja haluttuun sisälämpötilaan, ainakin ajoittain. Ylilämmityksen korjaaminen tuottaa säästöjä.

Toisaalta ajoittain asuntoja saatetaan myös alilämmittää, jolloin muutosehdotukset auttavat saavuttamaan miellyttävämmät olosuhteet ja vähentämään kiinteistöhuollon työmäärää.

Yli 2000 rakennuksen lämpötilatietojen perusteella olemme huomanneet, että asuntoja ylilämmitetään keskimäärin noin 5 prosenttia.

Lämmönsäätimelle on asetettu säätökäyrä, josta käytetään myös nimitystä taulukkosäätö. Säätökäyrän avulla säädin ohjaa patteriverkoston menoveden lämpötilaa suhteessa ulkolämpötilaan. Pakkassäällä patteriverkostoon ohjataan kuumempaa vettä kuin leudommalla säällä.

Säätökäyrälle on tyypillisesti määritelty patteriverkostolle lähtevän veden lämpötilan asetusarvot esimerkiksi 5, 10 tai 20 ulkolämpötila-asteen välein.

Alkuperäiset arvot perustuvat yhtenä ajanhetkenä tehtyihin asetuksiin laskennallisen mallin mukaan ja rakennuksen elinkaaren aikana tapahtuvia muutoksia harvoin huomioidaan.

Kiinteistövahti kertoo, miten näitä asetusarvoja on suositeltava muuttaa tasaisempien ja tarkoituksenmukaisempien sisälämpötilojen saavuttamiseksi. Kiinteistövahti mahdollistaa siis säätökäyrän korjaamisen huomioimalla ulkolämpötilan lisäksi lämmityksen todellisen lopputuloksen eli asuntojen sisälämpötilat.

Jaa: