Uutinen / 23.5.2013

Helsingin katuvalaistus siirtyy uuteen älyaikaan

Helsingin katuvalaistus on maailman ensimmäisten joukossa älyvaloajassa. Uuden ohjausjärjestelmän ansiosta valaistusaikaa ja tehoa voidaan säätää aluekohtaisesti.

Helsingin Energia ottaa käyttöön uuden katuvalaistuksen ohjausjärjestelmän, jolla voidaan ohjata valaistusta useissa eri käyttöryhmissä. Ohjausjärjestelmää varten puolet katuvalokeskuksista uudistetaan laajasti ja puolet uusitaan kokonaan.

Uudella ohjausjärjestelmällä on mahdollista hallita myös yksittäisiä valaisimia. Seuraavan kymmenen vuoden aikana asennetaan arviolta noin 10 000 valaisinkohtaista ohjainta, jolloin katuvalaistuksen himmennys voidaan toteuttaa vähäliikenteisenä aikana siten, että liikenneturvallisuus ei vaarannu.

Valaistusta mitataan alueittain antureilla. Ensimmäiset älyvalaistuksen anturit on asennettu Kamppiin Sähkötalon katolle ja ne mittaavat eteläisen Helsingin valaistustilannetta. Aluekohtaisella valaistustason mittauksella valoja voidaan sytyttää ja sammuttaa entistä tarkemmin. Paikalliset pilvisyyserot aiheuttavat alueellisia vaihteluita ympäristön valoisuudessa ja esim. kantakaupungissa syvät katukuilut vaativat valojen eriaikaisen ohjauksen.

Lauttasaaressa katuvalaistus toimii osin jo nyt uudella ohjauksella ja hieman eri rytmissä muun kaupungin kanssa.

- Laajalla investointiohjelmalla olemme parantaneet katuvalaistuksen energiatehokkuutta merkittävästi. Uuden ohjausjärjestelmän avulla valmistaudumme led-valaistuksen laajempaan käyttöön. Led-valaisimien himmentäminen on järkevämpää ja helpompaa kuin perinteisesti käytettyjen purkauslamppujen, kertoo yksikön päällikkö Olli Markkanen Helsingin Energiasta.

Tavoitteena on, että tulevaisuudessa Helsingin kaupungin valaistusta voidaan ohjata myös liiketunnistimien ja liikennemäärämittausten mukaan.

Valaisinten huoltokausi on käynnistynyt

Katuvalaistusta huolletaan säännöllisesti. Vuoden 2013 huolto-ohjelmaan kuuluu 19 000 valaisinta. Varsinainen kausihuoltoaika on vuoden valoisimpaan aikaan, jotta kunnossapidon haitat voidaan minimoida. Tänä vuonna huollot aloitettiin toukokuun alussa ja ne valmistuvat syyskuun loppuun mennessä. Huoltoaikoina ulkovalaistus saattaa olla päällä poikkeuksellisina aikoina huoltotoimien aikana.

Huollon yhteydessä huolto-ohjelmaan kuuluvien valaisimien heijastimet ja suojalasit puhdistetaan, vaihdetaan lamppu, tarkistetaan valaisimen ja siihen liittyvän pylväs- tai vaijerirakenteen sähkö- ja mekaaninen turvallisuus.

Helsingissä valaistaan kulkuväylien, puistojen ja aukioiden lisäksi myös kaupungin keskeisiä rakennuksia, siltoja, patsaita ja puistoja. Kaupungin katuvalaistusverkko käsittää noin 86 000 valaisinta ja 1750 katuvalokeskusta.