Uutinen / 16.9.2013

Jäähdytysennätys kesällä

Helsingin Energia keräsi kuluneen kesän aikana kaukojäähdytyksen avulla ylimääräistä lämpöenergiaa hyötykäyttöön 32 000 MWh. 

Teksti: Anu Ylänen

Tämä vastaa noin 15 000 uuden, 80-neliöisen kerrostalohuoneiston vuosittaista kulutusta. Aurinkolämmön osuus koko ylimääräisen lämpöenergian määrästä on lähes puolet.

Lämmin kesä näkyi kaukojäähdytyksen kysynnässä Helsingissä; kesä-, heinä- ja elokuun aikana rikottiin aikaisempia tuotantoennätyksiä. Kolmen kuukauden aikana kaukojäähdytyksen avulla kerättiin ylimääräistä lämpöenergiaa hyötykäyttöön 32 000 MWh, josta voidaan arvioida aurinkolämmön osuudeksi noin puolet.

Auringon ja erilaisten laitteiden lämmittämien kiinteistöjen sekä jäteveden hukkalämmöstä tuotettiin Katri Valan lämpöpumppulaitoksella kaukolämpöä, jolla lämmitetään kesäisin muun muassa helsinkiläisten lämmintä käyttövettä.

Katri Valan lämpöpumppulaitoksella hukkaenergioista kesän aikana tuotetun kaukolämmön määrä vastasi noin 15 000 uuden 80-neliöisen kerrostalohuoneiston vuosittaista kulutusta.

Kaukojäähdytyksen suosio kasvaa

Helsingin kaukojäähdytysjärjestelmä on Euroopan kolmanneksi suurin ja kasvaa nopeimmin Euroopassa. Kaukojäähdytys kattaa koko kantakaupungin alueen, ja se laajenee vuosittain uusille alueille, tuoreimpana Jätkäsaareen ja Kalasatamaan.

Kaukojäähdytys viilentää Helsingissä paitsi kauppakeskuksia, hotelleja, toimistoja, julkishallinnon kiinteistöjä ja tietokonesaleja, myös yhä useammin asuinkiinteistöjä.

Kaukojäähdytys on osa Helsingin Energian kolmoistuotantoa (sähkö, lämpö ja jäähdytys) ja oleellinen osa älykästä lämmitysmarkkinaa. Yhdistetyssä kaukolämmön- ja jäähdytyksen tuotannossa kaukojäähdytyksen avulla kerätään talteen kiinteistöjen hukkalämmöt. Tämä eri energiajärjestelmät yhteen integroiva Helsingin Smart City -energiaratkaisu on palkittu useilla kotimaisilla ja kansainvälisillä palkinnoilla.