Uutinen / 28.8.2013

Maalämpö käyttöön Östersundomissa

Sakarinmäen koulukeskuksessa on tavoitteena tuottaa yli 80 prosenttia lämmitysenergiasta uusiutuvilla energialähteillä.

Teksti: Anu Ylänen

Helsingin Energia valitsi Östersundomissa sijaitsevan, olemassa olevasta kaukolämpöverkosta erillään olevan koulun lämmön tuotantomuodoksi hybridiratkaisun, jonka muodostavat maalämpö, aurinkokeräimet ja lämpökeskus.

Kesän aikana koulun hiekkakenttien alle on porattu 21 noin 300 metriä syvää maalämpökaivoa. Uutta maalämpöjärjestelmää otetaan parhaillaan käyttöön ja jatkossa maalämmöllä ja aurinkokeräimillä tuotetaan yli 80 prosenttia koulun lämmitysenergiasta. Toimiakseen maalämpöjärjestelmä tarvitsee myös käyttöenergiaa eli sähköä.

Lämpöä myös auringosta

Koulun viereen asennetaan ensi kesäksi vielä aurinkolämpökeräimiä, joiden toteutussuunnittelu on valmistumassa. Aurinkolämpöjärjestelmällä tullaan jatkossa tuottamaan noin viisi prosenttia koulun vuotuisesta lämmöntarpeesta.

Öljylämpökeskus lämmittää pakkasilla

Koululla jo olevan lämpökeskuksen tehtävä on lämmön riittävyyden varmistaminen myös pakkaskaudella ja sen käyttö painottuu talven kulutushuippuihin. Lämpökeskuksen polttoaineena on tällä hetkellä kevyt polttoöljy, mutta tekniikka mahdollistaa tulevaisuudessa siirtymisen uusiutuvan bioöljyn käyttöön.