Uutinen / 29.1.2013

Stadin lämpötila -suunnittelukilpailussa kiinnostavia ehdotuksia kaupunkitilaan

Helsingin Energian järjestämässä Stadin lämpötila -suunnittelukilpailussa on palkittu kolme ehdotusta kaukolämmön ja -jäähdytyksen hyötykäytöstä julkisessa tilassa. 

Kilpailuun osallistui lahjakkaita muotoilun, arkkitehtuurin, maisema-arkkitehtuurin ja energiatekniikan opiskelijoita sekä vastavalmistuneita, yksin ja ryhmissä.

Kilpailun tarkoituksena oli kehittää uusia kaukolämmön ja -jäähdytyksen tuoteinnovaatioita julkiseen tilaan ja siten luoda uutta ulottuvuutta ja kokemuksellisuutta urbaaniin ympäristöön. Teosten tuli konkretisoida kaukolämmityksen olemassaolon tärkeyttä ja luoda sen mahdollistamalla mukavuudella uudenlaista kaupunkitilaa.

- Kilpailuun osallistuneilla teoksilla on selvä potentiaali kehittää kaupunkitilaa tuomalla uudenlaista mukavuutta, visuaalisuutta ja aitoa toiminnallisuutta julkiseen tilaan. Teokset tekevät kaukolämpöä ja -jäähdytystä näkyväksi ja konkreettiseksi – energiatehokkuutta unohtamatta, kertoo tuomariston jäsen, Helsingin Energian kehityspäällikkö Jouni Kivirinne.

Tuomaristo arvioi teoksia mm. niiden kekseliäisyyden, kestävyyden ja kiinnostavuuden kannalta. Lisäksi tuomarit arvioivat teoksen käytettävyyttä ja toteutuskelpoisuutta sekä työn monialaisuutta.

Ensimmäisen palkinnon, 4000 euroa, saivat Aalto-yliopiston arkkitehtiopiskelija Maiju Suomi ja arkkitehti Tuukka Päivärinne teoksellaan Magnolia. Ehdotus luo keitaan kaupunkiin, jossa lämpimät kivipaadet tarjoavat tilaa oleskeluun kylmälläkin säällä. Ehdotus todettiin selkeimmäksi konseptiksi, jolla on myös tarina osana selkeää muotokieltä.

Toisen palkinnon, 2000 euroa, sai Aalto-yliopiston arkkitehtiopiskelija Kristian Forsberg teoksellaan Sopukat. Ehdotuksessa bussi- ja raitiovaunupysäkin istuin hyödyntää talvisin kaukolämpöä ja kesäisin kaukojäähdytystä. Pysäkkiratkaisu sopisi hyvin kaupunkitilaan ja tarjoaisi aitoa hyötyä ja mukavuutta julkisen liikenteen käyttäjille.

Kolmas palkinto, 1000 euroa, myönnettiin maisema-arkkitehtuurin ylioppilas Lauri Lemmenlehdelle, jonka teos Lämpöpiste on yhdistelmä penkkiä ja kohtauspaikkaa. Teos luo kylmään ja pimeään kaupunkitilaan lämpimän keitaan. Selkeä, pelkistetty muoto yhdistettynä valoon nähtiin potentiaalisena kokonaisuutena helsinkiläisessä kaupunkitilassa.

- Kilpailussa nähdyt ehdotukset olivat kiinnostavia, korkealaatuisia ja suurelta osin toteuttamiskelpoisia. Ehdotukset vaativat kuitenkin jatkokehittelyä toteutuakseen, kertoo tuomariston jäsen, Helsingin Energian asiakaspalvelu- ja viestintäjohtaja Jarmo Karjalainen.

Helsingin Energia selvittää kevään aikana teosten toteutusmahdollisuuksia ja mahdollisia sijoituspaikkoja.

Lue lisää aiheesta

Lämpö Hiilineutraalisuus Yritykset