Uutinen / 13.6.2013

Suomalaiset energiayhtiöt yhtenäistävät sähköautojen latauspalvelut Suomessa

Suomalaiset energiayhtiöt ovat sopineet sähköautojen latauspisteiden yhteiskäytöstä. Yhteistyötä varten perustetaan latausoperaattoriyhtiö. 

Teksti: Anu Ylänen

Kolmenkymmenenviiden energiayhtiön toimesta perustettavalle yhtiölle luodaan toimintamalli, joka mahdollistaa sähköautojen latauspalveluiden tarjoamisen sähköautoilijoille Suomessa.

Aiesopimuksen perustamistoimista allekirjoitti tänään etujoukko, johon kuuluvat Fortum Oyj, Helsingin Energia, Vantaan Energia, Turku Energia, Pori Energia, Jyväskylän Energia, Nykarleby Kraftverk, Ekenäs Energi, Forssan Verkkopalvelut, Kotkan Energia, Mäntsälän Sähkö, Lännen Omavoima sekä jatkossa operaattorin yhteistyökumppanina ja asiantuntijana toimiva Fingrid.

Sähköautojen yleistyminen edellyttää kattavaa latausverkostoa. Suomessa on tällä hetkellä noin 200 julkista latauspistettä, joiden sijaintitiedot löytyvät sähköinenliikenne.fi –sivustolta. Samasta paikasta voi ladata latauspisteille opastavan sovelluksen matkapuhelimeen.

Latausoperaattori kytkee yksittäiset latauspisteet yhtenäiseksi verkostoksi sähköautoilijan käyttöön. Se edistää sähköisen liikenteen kehitystä Suomessa mahdollistamalla valtakunnalliset investoinnit, tekee sähköautosta houkuttelevan kuluttajalle ja mahdollistaa sähköisen liikenteen edut tulevaisuuden energiajärjestelmissä.

”Autoilijaa kiinnostaa ennen kaikkea se, että sähköautoilun käyttäjäkokemus on kokonaisuudessaan sujuva. Latausoperaattori toimii alustana, joka yhdistää usean eri osapuolen ratkaisut kokonaispalveluksi. Yhteistyötä tarvitaan esimerkiksi siihen, että nyt eri toimijoiden hallinnoimat yksittäiset latauspisteet kehittyvät laajaksi latauspalveluverkostoksi”, latausoperaattorin valmisteluhankkeen johtoryhmän puheenjohtaja Jussi Palola sanoo.

Latausoperaattorin toiminnan valmistelussa on sovittu periaatteista, joiden mukaan yhteistyön pitää olla avointa kaikille energiayhtiöille, ajoneuvo- ja latauslaitevalmistajille ja sen pitää edistää vapaata kilpailua.

Kansainvälinen yhteistyö on tärkeää, jotta sähköautoilu olisi helppoa myös yli valtiorajojen. Lähin esimerkki on Viro, jossa on jo toiminnassa maanlaajuinen latauspalveluverkosto. Norjassa sähköautoilu on lisääntynyt suhteellisesti nopeimmin koko maailmassa ja maassa on jo yli neljäntuhannen julkisen latauspisteen verkosto. Lähes saman verran julkisia latauspisteitä on Tanskassa.

Myös muut energiayhtiöt kutsutaan mukaan latausoperaattorin perustamisen valmisteluun. Yhtiöillä on mahdollisuus tulla aiesopimuksen osapuoleksi syyskuun 2013 loppuun mennessä.

Yhteisyrityksen perustamisen yksityiskohdat tarkennetaan allekirjoittaneiden osapuolien kesken syyskuun loppuun mennessä. Tavoitteena on, että latausoperaattori olisi toiminnassa vuoden 2014 alusta alkaen.

Latausoperaattorimallia on kehitetty yhteistyössä Tekesin rahoittaman Sähköinen liikenne -hankkeen kanssa Eera Oy:n koordinoimana, mukana valmistelussa on ollut Energiateollisuus ry, kilpailujuridisista tarkasteluista on vastannut Hammarström Puhakka Partners.

Lue lisää aiheesta

Yritykset Sähköinen liikenne