Uutinen / 24.11.2014

Energiatehokkuus esiin

Energiansäästöstä ovat vastuussa niin energiayhtiöt, yritykset kuin kuluttajatkin. Uusia keinoja energiatehokkaampaan elämään keksitään jatkuvasti.

Uusi energiatehokkuuslaki astuu voimaan tammikuussa 2015, ja sen myötä yritysten ja kuluttajien mahdollisuudet seurata energiankulutustaan ja säästää energiaa paranevat entisestään. Jo ennen lain voimaantuloa on koko energia-ala tehostanut toimintaansa ja saanut muun muassa hiilidioksidipäästöt vähenemään.

Helsingin Energian asiakkaat ovat tehneet merkittävän energiatehokkuusteon jo palveluntarjoajaa valitessaan.

”Meillä koko prosessi energian tuotannosta jakeluun on jo nyt energiatehokkuudeltaan huippuluokkaa, joten voisi sanoa, että jokaista asiakkaan käyttämään kilowattituntia kohden olemme jo valmiiksi saaneet energiaa säästettyä”, kertoo energiatehokkuuspäällikkö Rauno Tolonen.

Helsingin Energian käyttämä kolmoistuotantomalli on energiatehokas, sillä siinä tuotetaan kaukolämpöä ja -jäähdytystä sähkön kanssa samassa prosessissa.

Säästöjä Sävel Plus ja Sävel Mobiilin avulla

Energiankäyttöä voi tehostaa myös käyttäjän päässä. Helsingin Energian asiakkailla on käytössä tähän oiva apuväline, sähköinen Sävel Plus -raportointipalvelu. Sen avulla käyttäjä voi seurata ja suunnitella energiankulutustaan jopa tuntien tarkkuudella.

Tänä syksynä palvelu kasvoi Sävel Mobiili -sovelluksella, jonka avulla kulutuslukuja voi seurata entistä joustavammin. Useissa kiinteistöissä toimiville yrityksille Sävel Plus tarjoaa mahdollisuuden ryhmitellä kiinteistöjä ja vertailla kulutusta.

Tolonen muistuttaa, että yrityksissä tärkeä energian säästämisen keino on työntekijät ja heidän asenteensa. Helsingin Energia auttaa myös yritysasiakkaitaan käyttötottumuksiin liittyvissä asioissa. Kampin Sähkötaloon avatulle Energiatorille ovat tervetulleita kuluttaja-asiakkaiden lisäksi myös yritysryhmät. Opastuksen aikana käydään energia-asiantuntijan kanssa läpi yrityksen oman toimintaympäristön tyypillisiä säästökohteita.

Energiakatselmus isoille pakolliseksi

Yksi uuden lain velvoitteista on yritysten energiakatselmuspakko, joka on jatkossa suoritettava neljän vuoden välein. Kun energiakatselmukset muuttuvat isoille yrityksille pakollisiksi, ei niihin myönnetä enää tukea kuten tähän saakka. Pienet ja keskisuuret yritykset saavat yhä tukea energiakatselmuksien tekemiseen ELY-keskuksilta.

”Energiakatselmusten avulla voidaan saavuttaa merkittäviä säästöjä energiankulutuksessa niin, että katselmusten hyödyt ylittävät niiden aiheuttamat kustannukset”, todetaan työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteessa.

Lue lisää aiheesta

Lämpö Hiilineutraalisuus Yritykset