Uutinen / 9.10.2014

Sähköasemat turvaavat sähkönsaannin

Pääkaupunkiseudun kasvaessa sähkönsaannin turvaamiseksi seudulla rakennetaan uusia sähköasemia, vanhoja asemia laajennetaan ja niissä tehdään muutoksia.

 

Sähköasemien 110kV GIS-kojeistojen sekä 20 kV:n kojeistojen huollot, kokoamiset ja asennustyöt ovat pitäneet Helsingin Energian kunnossapitäjät kiireisinä tänä vuonna. 

– Meillä on sopimus Helen Sähköverkot Oy:n (HSV) kanssa Helsingin sähköasemien kunnossapidosta. Pääosin teemme töitä HSV:n projekteissa, mutta Helsingin ja muualla pääkaupunkiseudulla sijaitsevien sähköasemien 110kV GIS-kojeistojen ja 20 kV kojeistojen kokoamisia, asennuksia ja huoltoja meiltä tilaavat myös laitetoimittajat, kuten ABB, Alstom ja Siemens. Asentajamme tekevät tarvittaessa myös hätätöitä pääkaupunkiseudun GIS-kojeistokantaan kuten myös ilmaeristeisille kojeistoille, myyntipäällikkö Karl-Gustav Pihl Helsingin Energian sähköteknisestä kunnossapidosta kertoo

POIKKEUKSELLISEN KIIREINEN VUOSI

Pihl luettelee kunnossapitäjien toimia pääkaupunkiseudun sähköasemilla:
-       Teimme Alstomin tilauksesta HSV:n Vallilan ja Pitäjänmäen sähköasemien 110kV GIS-kojeistojen perushuollon sekä Meilahden ja Pasilan sähköasemien 110kV GIS-kojeistojen laajennukset.
-       Vantaan Energian Tuupakan ja Honkanummen uusilla sähköasemilla olemme asentaneet 110 kV GIS-kojeistot ja 20 kV kojeistot ABB:lle. Parhaillaan on menossa ABB:n tilauksesta 110kV GIS-kojeiston ja 20 kV:n kojeiston asennustyöt Ilmalantorin uudella HSV:n sähköasemalla.
-       HSV:n Viikinmäen sähköasemalla teimme Siemensille 110kV GIS-kojeiston asennukset. Viikinmäen GIS-kojeisto on Suomen suurin ja sillä on monia liittymiä muihin Helsingin sähköasemiin.
-       Caruna Oy:n Keilaniemen uudella sähköasemalla asensimme 110kV GIS-kojeiston Siemensille.
-       Sähköasemaprojekteihin liittyy myös kojeistojen ja suojareleiden testaus sekä käyttöönotto, joihin meiltä löytyy erittäin kokeneita koestajia.

-       Näinä kiireisinä aikoina sähköasemien kunnossapitoporukka on joustanut, siirtänyt lomiaan, venynyt ja vanunut aivan mahtavalla tavalla, Pihl kiittää.

GIS-OSAAMISELLEMME ON KYSYNTÄÄ

Kaupunkiympäristössä GIS-kojeistokanta kasvaa, koska vanhat olemassa olevat ulkokytkinlaitokset sekä uudet sähköasemat halutaan sijoittaa sisätiloihin tai maanalaisiin tiloihin, jopa syvälle peruskallioon.

- GIS (Gas Insulated Switchgear) on käytettävyydeltään hyvä sekä kompakti, turvallinen ja varsin huoltovapaa kojeisto. Näitä ominaisuuksia sähköverkkoyhtiöt arvostavat. SF6-kaasulla on erinomainen eristys- ja valokaaren sammutuskyky. Lisäksi sillä on hyvät lämmönsiirto-ominaisuudet. Näin ollen SF6-kaasu on erittäin keskeisessä asemassa sähkön siirrossa ja jakelussa käytettävissä laitteissa ja järjestelmissä,  toteaa Pihl

SF6 –kaasun käyttö ja käsittely on säädettyä ja vaatii toimijoilta sertifikaatin, koska se on voimakas kasvihuonekaasu, rikkiheksafluoridi.

-       Hoidamme ja hallinnoimme SF6-kaasutoimen Helen Sähköverkko Oy:n puolesta. Meillä on useita koulutettuja ja sertifioituja asentajia sekä tarvittava käsittelykalusto. Järjestämme myös yhteistyössä Tampereen Teknisen Korkeakoulun kanssa SF6 –kaasun käsittelykoulutuksia, Pihl kertoo.

Lue lisää aiheesta

Yritykset