Uutinen / 26.9.2014

Sähkönhankintakuluja voi hallita

Yritys- ja yhteisöasiakkaiden sähkön hinta määräytyy yhteispohjoismaisessa sähköpörssissä, jossa hinnan vaihtelut ovat suuria. 

Helsingin Energia tarjoaa erityisesti keskisuurille ja suurille yrityksille salkunhallintapalveluita, joiden avulla sähkön hankintakustannusten ennakoitavuus paranee ja sähkön hintavaihtelua voidaan pienentää.

Tukkusähkön hintaan vaikuttaa muun muassa, kuinka paljon pohjoismaisissa vesialtaissa on vettä käytettäväksi vesivoiman tuotantoon ja miten polttoaineiden hinta sekä muut tuotantokustannukset kehittyvät. Myös EU-laajuinen päästökauppa vaikuttaa tukkusähkön hintakehitykseen sähköpörssissä.

Jaakko Leisimo”Aktiivisella salkunhallinnalla sähkön hintavaihtelua voidaan hallita tehokkaasti. Uusiutuvan sähköntuotannon lisääntyminen ja päästökaupan mahdollinen rakenteellinen uudistaminen heiluttavat sähkön hintaa tulevaisuudessa, jolloin palvelun merkitys kasvaa entisestään”, toteaa Helsingin Energian salkunhallintapäällikkö Jaakko Leisimo.

Osa yritysasiakkaista haluaa ennakoitavan sähkön hinnan tai tasaista hintaa vuosien kesken, vaikka ostettavan sähkön hinta voi pitkällä aikavälillä olla hieman kalliimpi kuin päivän markkinahinnalla ostettu sähkö.

Leisimon mukaan palvelussa tärkeää on tietää asiakkaan tahtotila eli millaisen varmuuden asiakas haluaa sähkön hankintaansa. Jos yrityksen vuosittainen sähkön kulutus on esimerkiksi 10 000 megawattituntia, sähkö-energian vuosittainen hankintakulu on nykyisin hinnoin noin 350 000 euroa vuodessa. Tällöin sähkön hinnan vaihtelulla voi olla jo vaikutusta yrityksen kannattavuuteen.

”Nykyinen matala markkinahinta kannattaa hyödyntää aluksi vaikkapa kahden vuoden kiinteähintaisella sopimuksella, ja siirtyä sopimuskauden aikana vähitellen joustavampaan sähkönhankintamalliin.”

Lue lisää aiheesta

Yritykset