Uutinen / 6.10.2014

Suomen suurin aurinkovoimala rakennetaan keskelle Helsinkiä

Uuden aurinkovoimalan toiminta perustuu uudenlaiseen yhteisöllisyyteen. Aurinkovoimalasta voi hankkia oman nimikkopaneelin, jonka toimintaa ja sähkön tuotantoa voi seurata reaaliaikaisesti.

Helsingin Energian Suvilahteen rakennettavan aurinkovoimalan suunnittelutyö on valmistunut ja toteutustyö tilattu. Voimalaitoksen sähköteho nousi suunnittelun myötä: nimellisteholtaan 339 kWp:n aurinkovoimalasta on tulossa Suomen suurin. Voimala on mahdollista sijoittaa keskeiselle paikalle Helsinkiin hyödyntämällä olemassa olevan sähköasemarakennuksen kattotila.

Uusi tapa sijoittaa uusiutuvaan energiaan

Aurinkovoimalan toiminta perustuu yhteisöllisyyteen. Voimalan 1188 aurinkopaneelia myydään nimikkopaneeleina. Asiakas saa nimikkopaneelinsa tuottaman aurinkosähkön käyttöönsä kiinteällä kuukausimaksulla ja sähkön arvo hyvitetään sähkölaskussa. Ensimmäistä kertaa yksityishenkilö voi nyt siis tuottaa aurinkosähköä ilman investointia omaan pienoisvoimalaan. Voimalaan asennetaan myös nettikamera, joka mahdollistaa sen toiminnan seurannan netissä. Lisäksi asiakas pystyy jatkossa vertaamaan omaa sähkön kulutustaan ja nimikkopaneelinsa tuotantoa toisiinsa.

Suvilahden aurinkovoimala- Haluamme tarjota uudenlaisen tavan sijoittaa uusiutuvaan energiaan ja osallistua samalla sen tuotantoon yhteisön kautta, kertoo Perttu Lahtinen Helsingin Energiasta.

Nimikkopaneelien varsinainen myynti käynnistyy tänään 6.10.2014, ennakkovaraajille paneelit tarjottiin myyntiin torstaina 2.10.2014. Yhden paneelin tuotannon saa omaksi 4,40 euron kuukausihinnalla. Reaaliaikainen myyntitilanne sekä tarkemmat tuotetiedot netissä helen.fi/aurinkovoimala.

Lisää uusiutuvaa energiaa

Helsingin Energian tavoitteena on hiilidioksidineutraali energiantuotanto. Aurinkoenergian hyödyntäminen on merkittävä osa tätä tavoitetta.

- Olemme sitoutuneet rakentamaan lisää aurinkovoimaa kysynnän mukaan. Suvilahden nimikkopaneeleiden valtavan kiinnostuksen ja vilkkaan ennakkomyynnin perusteella seuraavan aurinkovoimalan suunnittelu on käynnistetty, Lahtinen kertoo.

Aurinkoenergian tuotto vaihtelee vuodenaikojen mukaan. Aurinkoisena kesäpäivänä sähkön kulutuksen, hinnan ja aurinkovoimalan tuotannon huiput osuvat samaan aikaan. Lue lisää aurinkovoiman tuottomahdollisuuksista blogi.helen.fi.

Seuraa aurinkovoimalaa Twitterissä #aurinkovoimala ja Facebookissa facebook.com/aurinkovoimala.

Lisätiedot:
Perttu Lahtinen, yksikön päällikkö, Helsingin Energia, puh. 09 617 2052

Faktat:
• Voimalan teho on 338,58 kW. Kasvattaa koko Suomen verkkoon kytkettyä aurinkosähkötehoa yli 10 prosentilla.
• Arvioitu vuosituotanto 275 MWh. Energiamäärä vastaa noin 137 kerrostalokaksion sähkönkulutusta.
• Investoinnin arvo on noin 600 000 euroa. Voimala toteutetaan Ympäristöpenni-varoilla.
• Paikkana Helsingin Suvilahti, Parrukatu 2, Helen Sähköverkko Oy:n sähköaseman katto.
• Rakennustyöt ovat käynnistyneet ja voimalaitos valmistuu keväällä 2015.

 

Havainnekuvia aurinkovoimalasta Helsingin Energian kuvapankissa

Lue lisää aiheesta

Aurinkoenergia