Uutinen / 30.11.2015

Isännöitsijä ohjaa järkeviin energiapäätöksiin

Jarmo Rantamäki on toiminut yrittäjänä ja isännöitsijänä reilut parikymmentä vuotta. Hänen yhtiönsä isännöi 110 eri elinkaaren vaiheessa olevaa arvokiinteistöä Helsingin keskustassa.

Juuso Rantamäki

Jarmo Rantamäen mukaan isännöitsijä auttaa taloyhtiötä tekemään päätöksiä, jotka johtavat viihtyisämpään, turvallisempaan ja sujuvampaan asumiseen. ”Isännöitsijä ohjaa taloyhtiöitä myös järkeviin energiaratkaisuihin ja -investointeihin”, hän huomauttaa.

Energia-asioissa Jarmo Rantamäki Oy:n kumppanina on Helen. ”Sähkönhankinnassa sovimme joustavan mallin missä taloyhtiöt voivat valita esimerkiksi sertifioidun vesi- tai tuulisähkön”, Sari Korteniemi Helenin sähkönmyynnistä toteaa. Mallia suunniteltiin yhdessä niin, että se palvelee eri taloyhtiöiden tarpeita.

Jarmo Rantamäki huomauttaa, että taloyhtiöiden isompien saneerauksien yhteydessä kannattaa aina miettiä, voidaanko samalla lisätä myös energiatehokkuutta. Haasteena on saada kaikki taloyhtiön hallituksessa näkemään kokonaisuus juuttumatta yksityiskohtiin.

”Jos kyseessä on vaikkapa isompi investointi, niin on tärkeää myös perustella, miten se maksaa itsensä ajan myötä takaisin.”

Rantamäen mukaan tärkeää on myös ylläpito, kuten lämmitysverkoston perussäätö. ”Kun yli- ja alilämpötilat tasaantuvat, asumismukavuus paranee ja energiaa säästyy.”

Juuso Rantamäen kiinteistö

Jarmo Rantamäki Oy:n kiinteistöt käyttävät kaukolämpöä. Eräissä kohteissa asukkaat ovat olleet alustavasti kiinnostuneita myös kaukojäähdytyksestä.

Helenin Roland Westerberg muistuttaa, että taloyhtiön kannattaa rakentaa varaus jäähdytykselle putkiremontin yhteydessä, vaikka jäähdytykseen ei heti liittyisikään. Kaukojäähdytys on energiatehokas valinta, joka nostaa osaltaan taloyhtiön arvoa ja on myös hyvä sijoitus oman kodin viihtyisyyteen.

Teksti Matti Välimäki

Kuva Juuso Paloniemi

Lue lisää aiheesta

Lämpö Yritykset