Uutinen / 24.8.2016

Kesä talteen kuivaamalla

Kuivaa kesä talteen kuivurilla. Kuivattaviksi sopivat hyvin mm. lehtikaali, yrtit, omenat, kanttarellit, tatit ja suppilovahverot.

LEHTIKAALISIPSIT

Lehtikaalista saa kuivattamalla perunalastujakin makoisampia, rapeita sipsejä – terveellisiä herkkuja! Lehtikaali sisältää runsaasti C-vitamiinia, karoteenia, kalsiumia, valkuaisaineita ja rautaa.

Huuhtele lehtikaalit, kuivaa talouspaperiin ja revi kovan lehtiruodin ympäriltä suikaleita. Mausta suikaleet suolalla tai halutessasi muillakin mausteilla esim. chilillä, sitruunalla tai valkosipulilla. Vain mielikuvitus on rajana!

Voit  valmistaa lehtikaalisipsejä myös uunissa. Tällöin sipseistä saa ruokaisampia maustamalla niitä ennen kuivatusta suolan ja muiden mausteiden lisäksi oliiviöljyllä.

Sipsejä kuivatetaan 150-asteisen uunin keskitasolla noin 20-25 minuuttia. Voit käännellä sipsejä lastan avulla paistamisen aikana.

Lehtikaalisipsit ovat herkullisia sellaisenaan tai dippikastikkeen kanssa.

KUIVURIN KÄYTTÖ ON HELPPOA JA EDULLISTA LYSTIÄ!lehtipersilja

Mittasimme, kuinka paljon energiaa kuluu 200g:n lehtikaalierän kuivattamisessa sipseiksi. Käytössämme oli Domesto-merkkinen hyötykasvikuivuri, jossa ei ole erillistä tehonsäätöä. Kuivurissa on viisi kuivaustasoa ja sen maksimiteho on 250 W.

Kahden tunnin kuivausaika riitti kuivien sipsien valmistumiseen ja energiaa kului 0, 5 kWh. Sähkön kokonaishinta on n. 12 c/kWh, joten kuvan kaksi kulhollista tulivat energian suhteen maksamaan 6 c.

Tiesitkö, että kuivureita voi myös vuokrata esim. Marttayhdistykseltä tai 4H-liitolta?

tattikori