Uutinen / 20.5.2015

Kesäruokaa vähällä energialla

Alkukesästä salaatit ja vihannekset ovat parhaimmillaan. Hyödynnä myös luonnon villivihannekset kesäkeittiössäsi.

Virkistävä smoothie valmistuu käden käänteessä. Kokeile kasviksista, hedelmistä ja marjoista erilaisia makuvariaatioita, vain mielikuvitus on rajana. Lisää mausteeksi ripaus yrttejä.

Vihersmoothie 4:lle

3 kourallista vihreitä lehtiä
esim. lehtikaalia, salaattia, tuoretta pinaattia
1 vihreä omena
1 avokado
½  kurkku noin
pieni pala inkivääriä
3 dl omenamehua (tai vettä)

Laita lehtikaalin ja pinaatin lehdet tehosekoittimen kannuun. Poista kuoritusta omenasta siemenkota, paloittele ja lisää omena kulhoon. Lisää joukkoon myös mausteyrtti, avokado sekä paloiteltu kurkku. Lisää seokseen puolet omenamehusta. Anna koneen käydä täydellä teholla, kunnes seos on hienoa. Lisää seokseen loppu omenamehu vähän kerrallaan, kunnes seos on sopivan paksua. Tarjoa kylmänä aamun aloittajana tai välipalana.

Valmistusaika: noin 5 minuuttia
Raaka-aineet: noin 4 €
Sähkönkulutus: 0,03 kWh, sähkö maksaa on noin 12 c/kWh eli vuoden aamusmoothiet saat reilulla eurolla.

Siirrä kesäkeittiö pihalle ja terassille ja nauti auringon lämmöstä. Grillissä voi valmistaa koko aterian, sillä grillaaminen sopii mainiosti niin lihalle, kalalle kuin kasviksille. Herkuttele kauden kasviksilla. Kevyet salaatit valmistuvat porukalla pilkkoen.

Sadepäivinä kokkaaminen jatkuu sisätiloissa, jolloin on hyvä pitää mielessä seuraavat periaatteet:

  • Valmista uunissa kerralla enemmän ruokaa. Uunin lämmittäminen kuluttaa enemmän energiaa kuin sen lämpimänä pitäminen.
  • Monet ruoat, leivonnaisia lukuun ottamatta, voi panna jo kylmään uuniin. Ruoka lämpiää samalla kuin uunikin. Kiertoilmauunia ei tarvitse esilämmittää, ja voit paistaa ruokaa kahdella tasolla samanaikaisesti.
  • Käytä hyväksesi levyjen ja uunin jälkilämmöt. Varsinkin uuni on pitkään lämmin sen jälkeen, kun virta on katkaistu. Ruoan mautkin tasaantuvat.
  • Lieden käyttöä voi korvata mikroaaltouunilla ja vedenkeittimellä. Käytä mikroaaltouunia erityisesti pienten ruoka-annosten valmistamiseen ja lämmittämiseen.