Uutinen / 1.4.2015

Korkeasaaren kanssa ilmastonmuutosta vastaan

Helen ja Korkeasaari yhdistivät voimansa. Vaikka toiminnot ovat erilaisia, molempien organisaatioiden yhteinen haaste on ilmastonmuutos. Arktisille eläimille ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät jo nyt.

Ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ei ole vain yhtä toimivaa ratkaisua, vaan kyse on monien ratkaisujen yhdistämisestä. Helen etsii ja kehittää ratkaisuja avoimessa yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Tämän vuoden alussa Helen aloitti yhteistyön Korkeasaaren kanssa. Yhteistyö tulee näkymään monin eri tavoin sekä Helenin että Korkeasaaren toiminnassa. Kampanja alkaa pääsiäisenä ja jatkuu koko vuoden 2015.

Pääsiäisenä Korkeasaaressa avautuu uusi tapa tutustua eläimiin: yhdessä Helenin kanssa rakennettu energiaeläinreitti, joka tarjoaa käytännöllisiä ja helppoja energiankulutukseen liittyviä vinkkejä. Energiaeläinten kanssa voi ottaa laumakuvan Amazonia-talon edustalla ja jakaa kuvan hashtagilla #energiaeläin. Reittiin liittyvän energiaeläin-testin voi tehdä netissä.

- Leikkimielisen testin avulla haluamme herättää niin lapset kuin aikuisetkin ajattelemaan omaa energiankulutustaan. Valoja sammuttelemalla maailma ei pelastu, mutta toivomme, että jokainen löytää itselleen sopivan tavan säästää energiaa, kertoo Pirjo Jantunen Heleniltä.

Korkeasaari mukana eläintarhojen yhteisessä kampanjassa napa-alueiden luonnon puolesta

Pole to Pole on eläintarhojen yhteinen kampanja napa-alueiden ainutlaatuisen luonnon puolesta. Kampanja kertoo napa-alueiden luonnon monimuotoisuudesta ja hauraudesta ympäristömuutoksille. Napojen lähettiläät – jääkarhut ja pingviinit, sekä napa-alueiden muu lajisto - ovat alttiina ilmaston lämpenemiselle, joka johtuu ilmakehän kasvihuonekaasujen, erityisesti hiilidioksidin määrän kasvusta. Kasvihuoneilmiöstä johtuva ilmaston lämpeneminen nostaa todennäköisesti maapallon keskilämpötilaa vuosisadan loppuun mennessä vajaasta kahdesta kuuteen astetta.

Koska muutokset ilmastossa ovat ihmistoiminnan aikaansaamia, myös ratkaisun avaimet ovat ihmisillä. Yhteisillä päätöksillä sekä pienillä teoilla päästään alkuun. Kestävät arjen valinnat, kuten valojen sammuttaminen, termostaatin säätäminen pienemmälle tai kasvisruuan ja polkupyöräilyn suosiminen ovat ensimmäisiä askelia, jotka vievät tavoitetta eteenpäin. Jäätiköiden sulaminen on pysäytettävä!