Uutinen / 23.11.2015

Sydäntalven juhlaan - ilman stressiä

Jaa joulun valmistelut pidemmälle ajalle – näin säästät omaa energiaasi joulun viettoon ja vältät joulustressin. Juhla on perheen yhteinen, joten koko perhe voi osallistua myös valmisteluihin.

Koristevaloilla tunnelmaa

Vuoden pimeimpään aikaan koristevalot tuovat kotiin ja piha-alueelle tunnelmaa ja persoonallista ilmettä. Energiatehokkaat ja kestävät LED-lamput sopivat parhaiten koristevalaistukseen. LED -tuikut ovat turvallisia, mikä on erityisen tärkeää, jos perheessä on pieniä lapsia. Lisäksi tunnelmavalaistus on armollinen, jokaista nurkkaa ei ehkä ole ehditty puunata juhlan alkuun.

LED-valosarjat ovat pienitehoisia, joten kulutuskin jää kohtuulliseksi. Turhat valot kannattaa kuitenkin aina sammuttaa ja ajastimen avulla kulutusta voi karsia edelleen.

LED-karhuryhmän teho on 4,8 W.

Jos Karhuryhmä on käytössä yhtäjaksoisesti pimeän talvikauden 3 kk, kuluu sähköä 0,0048 kW x 90 x 24 h = 10,4 kWh, mikä rahassa on noin 1,6 €.

Juhlapyhän herkut energiataloudellisesti

Juhlaruokien valmistelu kannattaa aloittaa ajoissa, jotta välttyy viimehetken kiireeltä. Esim. perinteiset laatikot ja leivonnaiset voi hyvin tehdä etukäteen pakkaseen. Uunissa kannattaa paistaa kerralla enemmän, sillä uunin lämmittäminen kuluttaa enemmän energiaa kuin sen lämpimänä pitäminen. Kiertoilmauunia ei tarvitse esilämmittää ja ruokia tai leivonnaisia voi paistaa useammalla tasolla samanaikaisesti. Kaikkea ei myöskään tarvitse tehdä itse, osan voi ostaa valmiina tai puolivalmiina. Voisiko osan herkuista tehdä talkoilla ystävien tai sukulaisten kanssa?

Harkintaa lahjahankintoihin

Tarvitaanko tavaraa? Voisiko tavaran sijaan antaa aineettoman lahjan: aikaa, yhdessä oloa ja yhdessä tekemistä? Itsetehty ruokalahja ilahduttaa saajaansa todennäköisesti enemmän kuin tarpeeton hilavitkutin.

Helppo ja herkullinen sinappi

Tarvitset
1,5 dl sinappijauhetta
1,5 dl sokeria
2 dl kuohukermaa
1 kananmuna
1 tl suolaa
1 tl viinietikkaa
korkillisen konjakkia

Tee näin
Sekoita kaikki aineet tasaiseksi tahnaksi. Kuumenna liedellä hitaasti kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Anna kiehua hiljalleen pari minuuttia. Halutessasi voit lisätä korkillisen konjakkia aromiksi. Pakkaa kauniiseen purkkiin. Sinappi säilyy jääkaapissa muutaman kuukauden.