Uutinen / 16.9.2015

Asuntojen viilennys on arkea

Kaartinkaupungissa vanha toimistotalo saneerattiin asunnoiksi. Kaukojäähdyttäminen oli itsestään selvä asia alusta lähtien. Näitä esimerkkejä riittää: viilentäminen tekee tuloaan muuallakin kuin toimistoissa ja kauppakeskuksissa.

Keskellä Helsingin ydinkeskustaa sijaitseva Asunto Oy Kaartin Unioni sai täysin uuden ilmeen, kun Auratum Asunto Helsinki Oy saneerasi vuonna 1962 valmistuneen toimistorakennuksen korkealuokkaisiksi asunnoiksi. Asunnot menivät kaupaksi välittömästi.

Unioninkatua on totuttu pitämään hallinnon ja virastojen keskittymänä sekä kauppakatuna. Nyt se on myös monen onnekkaan kotikatu. Hulppeat asunnot on varustettu kaikilla mukavuuksilla. Tämä tarkoittaa Auratumin rakennuttajapäällikkö Janne Hietalan mukaan jo itsestään selvänä asiana viilennystä.

”Autojen ilmastointi oli joitakin vuosikymmeniä vuosia sitten luksusta, nyt se on perusstandardi. Samalla tavalla käy asuntojen viilennyksenkin kanssa”, sanoo Hietala.

Uusissa rakennuskohteissa viilennys alkaa yleistyä, mutta myös esimerkiksi putkiremonttien yhteydessä kellaritiloihin asennetaan kylmäkeskuksia. Teknisesti on Hietalan mukaan lähes yhtä helppoa toteuttaa kaukojäähdytys sekä uusiin että vanhoihin kiinteistöihin.

Ensimmäiset vuokra-asukkaat pääsevät marraskuussa muuttamaan kaukojäähdytettyihin vuokrakoteihin Töölöön. VVO peruskorjasi Messeniuksenkadulla sijaitsevan vuokratalokiinteistön ja liitti kodit samalla kaukojäähdytyksen piiriin.

Kaukojäähdytyksellä tarkoitetaan jäähdytetyn veden jakelua putkiston kautta. Se on luotettava ja energiatehokas ratkaisu. Sen avulla kerätty hukkalämpö, kuten auringon lämpö, jalostetaan hyötykäyttöön kaukolämmöksi.

”Kaukojäähdytys on ekologinen ratkaisu”, sanoo Hietala.

Kiinteistön kellarista varataan tila, minne lämmönsiirrin asennetaan kaukolämmön jakelukeskuksen kanssa. Yhdet kaukojäähdytysputket menevät ylös asuntoihin ja toiset energiayhtiön omalle jäähdytyslaitokselle.

”Kaukojäähdyttäminen on viisi kertaa tehokkaampaa kuin kiinteistökohtainen viilentäminen. Primäärienergiaa eli polttoainetta kuluu huomattavasti vähemmän ja lisäksi auringon tuottama lämpö saadaan hyötykäyttöön uusiutuvana kaukolämpönä”, sanoo jäähdytysliiketoiminnan päällikkö Kosti Koski Helenistä.

TÄRKEÄ OSA ASUMISMUKAVUUTTA

Mielikuva siitä, että kaukojäädytyksen käyttöönottaminen olisi yhtä hankalaa ja kallista kuin putkiremontit, ei Hietalan mukaan pidä paikkaansa. Lisäkustannus asuntoa kohden on noin 5 000 euroa ja käyttökustannukset vuodessa noin 300 euroa. Tyypillisesti jäähdytysjärjestelmän rakentaminen vanhaan kerrostaloon maksaa noin 100–120 €/m².

Tällä hetkellä kaukojäähdyttäminen kattaa koko kantakaupungin alueen, ja noin 300 kiinteistöä on liitetty sen piiriin. Nyt selvityksen alla on Kruunuvuoren alue.

Euroopassa kärkeä pitää Helsinki Pariisin ohella. Ruotsissa viilentäminen on mahdollista useissa kymmenissä kaupungeissa. Helsingin vahvuus on siinä, että täällä pystytään integroimaan lämpöverkkoja yhteen.

Edelläkävijän maine on levinnyt myös maailmalle. Helenin kaukojäähdytysratkaisut ovat herättäneet suurta mielenkiintoa Euroopan lisäksi myös lämpimämmissä maissa. Viimeisimmät vierailijat tulivat Saudi-Arabiasta.

Jäähdytysjärjestelmä saattaa kovalla helteellä olla jopa välttämätön vanhemmalle väestölle. Myös tavalliset asukkaat, taloyhtiöiden edustajat ja osa rakentajista ovat havainneet viilentämisen merkityksen asumisen mukavuudessa. Asuntojen osalta ei ole tarkkoja ennusteita kaukojäähdytyksen leviämisestä: Helsingissä kaukolämmön piirissä on lähes 15 000 kiinteistöä, jos kaikki viilennettäisiin, määrä on huikea.

”Kun huomaa, että kaverilla on hyvät olot – vuonna 2050 kaikki asunnot jäähdytetään”, Koski veikkaa.

Mutta kaikki ei ole vielä loppuun asti hiottua. Toimialalla on Kosken mukaan vielä paljon kehitettävää. Asuntojen jäähdytys on vielä varsin uutta, joten toimintamallit kehittyvät vauhdilla. Tulevaisuudessa jäähdytyksen lisääminen asuntoihin tulee olla asiakkaan näkökulmasta mahdollisimman vaivatonta ja helppoa.

”Isännöitsijään kannattaa olla hyvissä ajoin yhteydessä. Ammattitaitoiset lvi-konsultit osaavat hommansa ja tietävät, miten rakennetaan toimiva järjestelmä”, sanoo Koski. Kotien kaukojäähdytys säästää ympäristöä.

Teksti Riitta Ekholm | Kuva Anni Koponen