Uutinen / 31.8.2015

Uusi aurinkosähköjärjestelmä Pasilassa tuottanut hyvin

Helenin toimittama 101 paneelin aurinkosähköjärjestelmä Otavamedian toimitalon katolla Pasilassa on tuottanut heinäkuun alusta lähtien jo yli 7000 kWh sähköä, mikä vastaa yhden pientalon vuosikulutusta.

Teksti: Marina Galkin-Aalto

Aurinkopaneelit asennettiin Otavamedian Esterinportti-toimitalon katolle Pasilaan kesäkuun lopussa. Paneelit saatiin tuotantoon kesä-heinäkuun vaihteessa. Koko järjestelmän teho on noin 28 kWp.

Kohteen aurinkosähköjärjestelmän tuottama uusiutuva energia menee kokonaisuudessaan kiinteistön omaan käyttöön.

- Aurinkosähköjärjestelmä on tuottanut jo näin lyhyessä ajassa yhden pientalon vuosikulutuksen verran sähköä. Vuodessa se tuottaa noin 24 000 kWh, ja sillä voidaan kattaa noin neljä prosenttia kiinteistön vuotuisesta sähkönkulutuksesta, kertoo Timo Huolman Helenistä.

Otavamedia tutki yhdessä Helenin asiantuntijoiden kanssa toimitilojensa kattopintoja, ja selvitysten perusteella Esterinportti valittiin ensimmäiseksi kohteeksi, josta kerätään kokemuksia aurinkosähköjärjestelmän toimivuudesta. Aurinkosähköjärjestelmiä suunnitellaan mahdollisesti myös konsernin muihin kiinteistöihin.

- Olemme olleet erittäin tyytyväisiä Esterinportin aurinkosähköjärjestelmään. Asennus oli yllättävän nopea ja kivuton, ja tähän mennessä saatujen tietojen perusteella järjestelmä tulee jopa ylittämään lasketun vuotuisen energiantuotantonsa, sanoo Wilhelm Ehrnrooth Otavasta.

Kaksi vaihtoehtoa aurinkosähköön

Helen tarjoaa aurinkosähkön tuottamiseen kaksi vaihtoehtoa. Asiakas voi vuokrata nimikkopaneelin tai tilata kokonaan oman aurinkosähköjärjestelmän, joka mitoitetaan asiakkaan toiveiden ja kiinteistön mukaan. Aurinkosähköjärjestelmän koko voi vaihdella pienistä omakotitaloasennuksesta satojen tai tuhansien paneelien kokonaisuuksiin.

Helenin omat aurinkovoimalat toimivat nimikkopaneeli-periaatteella. Nimikkopaneelin vuokraaja saa omaa järjestelmää pienemmällä sijoituksella käyttöönsä paneelien tuottaman aurinkoenergian. Jo tuotannossa olevassa Suvilahden voimalassa aurinkopaneeleita on 1194, ja rakenteilla olevaan Kivikon voimalaan tulee 3000 aurinkopaneelia.

Helen hyödyntää myös auringon lämpöä keräämällä sitä kaukolämpöverkkoon kaukojäähdytysjärjestelmän avulla.

 

Faktat:

• Kiinteistö: Otava Oy:n toimitila osoitteessa Esterinportti 1, Pasila

• Aurinkosähköjärjestelmän koko noin 28 kWp, yhteensä 101 paneelia

• Katon pinta-ala yli 200 neliömetriä

• Paneelit asennettiin kesäkuussa 2015

• Arvioitu vuosituotto 4 % kiinteistön koko sähkönkulutuksesta

Uusi aurinkosähköjärjestelmä Pasilassa on tuottanut hyvin

Lue lisää aiheesta

Hiilineutraalisuus Aurinkoenergia