Uutinen / 18.5.2015

Viileät yöt, energiset aamut

Kesähelteillä huonelämpötila kohoaa. Mikä olisi paras viilennyskeino omaan kotiin?

KAUKOJÄÄHDYTYS ON FIKSU VALINTA

Kaukojäähdytys on ympäristöystävällistä ja sopii niin uusiin kuin vanhoihinkin rakennuksiin. Kaukojäähdytyskodit viilennetään pääasiassa energialähteillä, jotka jäisivät muuten hyödyntämättä. Helsingin kaukojäähdytysverkko kattaa kantakaupungin ja laajenee jatkuvasti uusille alueille.

MUITA VIILENNYSKEINOJA

Ilmalämpöpumppu viilentää huoneilmaa tehokkaasti. Parhaiten se sopii asuntoon, jossa samaa laitetta voi talvella käyttää lämmittämiseen. Ilmalämpöpumppu toimii myös kosteuden poistajana, mikä osaltaan lievittää helteen tukaluutta.

Ilmalämpöpumpulla on järkevää ylläpitää noin viiden asteen lämpöeroa ulkoilmaan verrattuna. Toimiessaan laitteeseen kondensoituu vettä, joka on tärkeä johtaa hallitusti pois. Kerros- ja rivitaloissa asennukseen tarvitaan taloyhtiön lupa. Ilmalämpöpumpun asetuksissa tulee olla tarkka. Automaatioasetukselle säädetty laite saattaa alkaa lämmittämään juuri viilentämäänsä huoneilmaa. Kaukolämpöasuntoon on tarkoituksenmukaisinta hankkia sellainen pumppu, joka on tarkoitettu vain viilentämiseen.

Markkinoilla on myös siirrettäviä ilmastointilaitteita. Jäähdytyksessä sisäilmasta otettu lämpö puhalletaan ulos putkea pitkin tuuletusikkunan kautta. Laitteiden jäähdytysteho vaihtelee malleittain, joten laitetta ostaessa kannattaa huomioida jäähdytettävän tilan koko.

Monenlaiset ilmaa liikuttelevat ja puhaltavat tuulettimet eivät sinänsä viilennä huoneen lämpötilaa, mutta niillä voidaViilennä kotisi kaukojäähdytykselläan puhaltaa yöaikaan viileämpää ilmaa ulkoa sisälle.

Tuulenvire poskea vasten tuntuu myös seisovaa ilmaa viileämmältä. Asunnon lämpenemistä voi estää vetämällä verhot eteen ja laskemalla sälekaihtimet aurinkoisen päivän ajaksi. Tuuletusikkunat kannattaa avata vasta illalla, kun lämpötila on alhaisempi kuin päivällä.